Onderzoek UMCG: ‘Voedingspatroon zorgt via darmbacteriën voor meer of minder ontstekingen’

Foto: Publiek Domein

Het eten van veel dierlijke producten, bewerkte voedingsmiddelen, alcohol en suiker of drinken zorgt ervoor dat via de samenstelling van de darmbacteriën eerder ontstekingsactiviteit in het lichaam kan ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek Maag Darm en Leverziekten en Genetica van het UMCG.

Uit het onderzoek van Rinse Weersma, Laura Bolte en Arnau Vich Vila van deze afdelingen blijkt juist dat een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel zorgt juist voor het tegenovergestelde effect.

De samenstelling en hoeveelheid bacteriën in de darmen, ook wel het microbioom genoemd, heeft een directe invloed op de balans van ontstekingsremmende en -stimulerende reacties in de darmen. Dit ecosysteem beïnvloedt de immuniteit en is ook betrokken bij een groeiend aantal ontstekingsaandoeningen als diabetes, artritis en hartaandoeningen.

Volgens de onderzoekers is er nog weinig bekend over de invloed van voedingsmiddelen en voedingspatronen als geheel op de samenstelling van het darmmicrobioom en hoe deze bijgevolg ontstekingsreacties in de darm kunnen beïnvloeden.

Wisselwerking voeding, darmbacteriën en ontstekingen

Om dit na te gaan, keken de onderzoekers naar de wisselwerking tussen voedingsgewoontes, darmbacteriën en darmontstekingen bij mensen met een darmaandoening zoals de ziekte van Crohn of prikkelbaar darmsyndroom en bij mensen met normale gezonde darmen.

Van alle deelnemers aan het onderzoek werd de ontlasting geanalyseerd en zij vulden een vragenlijst in om hun een goed beeld te krijgen van hun dieetpatronen. In totaal hebben de onderzoekers 173 dieetfactoren en hun relatie met het darmmicrobioom geanalyseerd .

Ontstekingsremmend of –stimulerend effect van bepaalde voeding

Uit het onderzoek blijkt dat een hoge inname aan bewerkte voedingsmiddelen en van dieren afkomstige voedingsmiddelen leiden tot extra veel ontstekingsstimulerende activiteiten van bacteriën. Dat gaat bijvoorbeeld om de totale alcoholinname, sterke drank en suiker, koffie en een fastfoodcluster van vlees, patat, mayonaise en frisdrank.

Plantaardig voedsel en vis werden daarentegen in verband gebracht met ‘vriendelijke’ bacteriesoorten en ontstekingsremmende activiteit.

Het eten van noten, vette vis, fruit, groenten en granen helpen ontstekingen onder controle te houden. Ook een beperkte hoeveelheid rode wijn heeft dit effect.

Met ontstekingsremmende bacteriën gaat het ook om zuivelproducten als karnemelk en yoghurt, voedselclusters van brood, peulvruchten, zoals linzen, erwten en kikkererwten.

De resultaten van hun onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Gut. Volgens de onderzoekers laat deze studie zien dat dieetaanpassingen potentieel kunnen helpen om ontstekingsactiviteit in het lichaam te verminderen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden