Nieuwe clinical research unit bij UMCG voor vroegtijdig geneesmiddelenonderzoek

Foto: Campus Groningen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start in samenwerking met PRA Health Sciences een nieuwe clinical research unit. Daarin kunnen in een vroeg stadium nieuwe geneesmiddelenonderzoeken uitgevoerd worden bij patiënten.

Deze samenwerking is volgens het UMCG uniek in Europa en betekent dat data en onderzoeksresultaten voor nieuwe en bestaande medicatie eerder beschikbaar kunnen komen.

In de nieuw te ontwikkelen clinical research unit kan vroegtijdig onderzoek gedaan worden onder patiënten met uiteenlopende medische aandoeningen die moeten verblijven in een ziekenhuisomgeving. Patiënten kunnen vrijwillig besluiten mee te doen aan een onderzoek met nieuwontwikkelde medicatie. Medicijnen kunnen hierdoor in een vroeg stadium worden getest op hun werking, waardoor ze sneller kunnen worden doorontwikkeld. Met als doel deze nieuwe medicijnen eerder beschikbaar te stellen.

De Clinical Research Unit wordt op het UMCG-terrein gebouwd; naar verwachting wordt de unit in het eerste kwartaal van 2022 in gebruik genomen. Er is dan ruimte voor 12 patiënten die meedoen aan medicatie-studies.

Versterken klinisch onderzoek

De samenwerking is voor het UMCG een belangrijke stap in het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Decaan en RvB-lid Marian Joëls van het UMCG is dan ook enthousiast. “Hiermee verhogen we de kwaliteit van de vroege fase-onderzoeken binnen ons universitair medisch centrum. Dat is goed nieuws voor ons onderzoek én voor de patiënt”.

Werking medicijnen sneller duidelijk

PRA Health Sciences, een internationaal onderzoeksbedrijf in de gezondheidszorg, doet in Nederland al ruim 35 jaar onderzoek naar de werking van medicijnen en vaccins onder gezonde deelnemers en voldoet daarbij aan de hoogste kwaliteitsstandaarden. Volgens PRA brengt de samenwerking een verregaande verandering in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Ronald Koning, VP Clinical Research Services bij PRA: “Door in een vroege fase onderzoek te doen onder patiënten weten we eerder of een nieuw geneesmiddel goed zou kunnen werken. Hiermee verbeteren we de kwaliteit van leven en dragen we bij aan een effectieve behandeling van ziektes daar waar dat nu nog niet mogelijk is”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden