UMCG-onderzoek: ‘COVID-positieve patiënten moeten operatie uitstellen om overlijdensrisico te verkleinen’

Foto: Jan Buurma

Operaties van patiënten die positief hebben getest op Covid-19 moeten, indien mogelijk zeven weken worden uitgesteld. Uit een internationale studie, in Nederland gecoördineerd door Schelto Kruijff en Jean Paul de Vries van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), blijkt dat zij een meer dan tweeënhalf keer zo groot risico hebben om te overlijden na hun operaties, als deze plaatsvindt in de eerste zes weken nadat zij positief getest hebben.

Al eerder was bekend dat infectie met het coronavirus het overlijdensrisico bij operaties vergroot. Internationale richtlijnen bevelen daarom aan, dat chirurgische operaties als dat mogelijk is moeten worden uitgesteld voor patiënten die positief testen op COVID-19. Er was tot nu toe nog niet veel bekend over hoe lang dat uitstel zou moeten zijn.

Wereldwijd onderzoek

In dit wereldwijde onderzoek, waaraan meer dan 140.000 patiënten meededen in bijna 1700 ziekenhuizen in 116 landen, zijn gegevens opgenomen van alle patiënten die in oktober 2020 een chirurgische ingreep ondergingen. Patiënten die na hun operatie besmet raakten met SARS-CoV-2, werden uitgesloten van het onderzoek. In het onderzoek werd gekeken naar het aantal patiënten dat 30 dagen na de operatie was overleden.

Overlijdenspercentage

Ruim 137.500 van de onderzochte chirurgische patiënten had geen Covid-infectie; van deze groep bleek 1,5 procent dertig dagen na de operatie te zijn overleden. Dit percentage lag hoger bij patiënten met Covid-infectie die werden geopereerd na 0-2 weken (4,0 procent), 3-4 weken (4,0 procent) en 5-6 weken (3,6 procent). Patiënten met Covid die na 7-8 weken werden geopereerd, hadden hetzelfde overlijdens percentage (1,5 procent) als patiënten zonder Covid-infectie. Deze uitkomst gold voor alle leeftijdsgroepen, ongeacht de toestand van de patiënt en ongeacht de urgentie en aard van de chirurgische operatie.

Afweging per patiënt

Volgens Schelto Kruijff, oncologisch chirurg van het UMCG, is het dus zeer aan te raden om, indien mogelijk, een operatie minstens zeven weken uit te stellen na een positieve SARS-CoV-2-test. Tegelijk pleit hij voor een individuele afweging bij iedere patiënt. “Beslissingen met betrekking tot het uitstellen van een operatie moeten voor elke patiënt apart worden gemaakt. De voordelen van een uitstel van minimaal zeven weken moeten worden afgewogen tegen de mogelijke risico’s van uitstel. Voor sommige urgente operaties, bijvoorbeeld voor gevorderde tumoren, kunnen chirurgen en patiënten besluiten dat de risico’s van uitstel niet gerechtvaardigd zijn. ”

Deze resultaten van deze internationale studie zijn gepubliceerd in het vakblad Anaesthesia.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen