UMCG ontvangt 500.000 euro van Nierstichting voor onderzoek

Foto: De Redactie

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen ontvangen een subsidie van 500.000 euro van de Nierstichting. De subsidie is bedoeld om een programma te ontwikkelen om niertransplantatie-patiënten zo goed mogelijk voor te bereiden op de niertransplantatie.

Dat gebeurt via prehabilitatie. Prehabilitatie is er op gericht dat een patiënt zo fit mogelijk wordt vóór de operatie.

In dit project wordt een programma gemaakt voor patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie. De onderzoekers gaan na wat het effect is op algehele fitheid en kwaliteit van leven, sterfte en complicaties; dit zowel als de patiënten nog op de wachtlijst staan als na de transplantatie.

Voor patiënten die een niertransplantatie moeten ondergaan is het belangrijk om zowel mentaal als fysiek in optimale conditie te verkeren; dit om de operatie goed te doorstaan en het herstel te bevorderen. Hun fitheid is vaak aangetast door hun nierziekte of door de dialyses.

Prehabilitatie heeft eerder al veelbelovende resultaten opgeleverd bij andere patiëntengroepen en kan ook gunstig zijn voor patiënten die wachten op hun niertransplantatie. Het richt zich op het bereiken van veranderingen in levensstijl en bestaat uit fysieke training, voedingsadvies en stressvermindering.

Door het aan te bieden vóór de operatie, is de kans groter dat patiënten een blijvend gezondere levensstijl aannemen.

In dit project werken de afdelingen Gezondheidswetenschappen, Nefrologie, Revalidatie en de werkgroep prehabilitatie van het UMCG met elkaar samen. Coby Annema, onderzoeker bij de sectie verplegingswetenschap van het UMCG, leidt het onderzoek.

De resultaten van dit onderzoek worden over 4 jaar verwacht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden