UMCG onderzoekt diagnosestelling dementie en zorg patiënten

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de diagnosestelling van dementie en hoe de direct betrokkenen de manier waarop de diagnose dementie wordt gesteld ervaren.

Het onderzoek richt zich niet alleen op patiënten met dementie en hun directe omgeving, maar ook op artsen en andere hulpverleners. In het onderzoek wordt nagegaan hoe tevreden zij zijn over de manier waarop de diagnose is gesteld, over hun eigen betrokkenheid bij de besluitvorming en over de ontvangen informatie. Het onderzoek richt zich op de provincie Groningen.

Dementie is volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) de snelst groeiende doodsoorzaak in Nederland. Toch wordt bij veel mensen de diagnose niet of te laat gesteld. Dit kan leiden tot onontdekte ziektelast.

Manier diagnosestelling

Het onderzoek gaat precies na hoe de diagnose dementie momenteel wordt gesteld. Ook moet blijken welke onderzoeken belangrijk zijn voor het stellen van de diagnose dementie of een huisarts de diagnose goed zelf kan stellen of daarvoor liever doorverwijst naar een gespecialiseerd centrum. En wat is de beleving van de patiënt en de mantelzorger bij de diagnose stelling en biedt de diagnose vaststellen in bijvoorbeeld een geheugenpoli hen meerwaarde?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door vijf derdejaars geneeskunde studenten en staat onder leiding van neuroloog Fransje Reesink, werkzaam in het UMCG Alzheimer Centrum Groningen. De resultaten van het onderzoek worden over acht maanden verwacht.

Het UMCG Alzheimercentrum Groningen is een van de vijf expertisecentra op gebied van dementie in Nederland.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen