Start vaccinaties in instellingen, ouderen en huisartsen; oproep voor meer vaccins

Foto: Gerhard G. via Pixabay

De druk op de noordelijke ziekenhuizen is iets gedaald dankzij de lichte daling in het aantal coronabesmettingen. Dat geeft volgens het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland ruimte om te kijken of de reguliere zorg geleidelijk kan worden opgeschaald.

Daarbij wordt de Britse variant van het coronavirus nauwlettend in de gaten gehouden. Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland donderdagmiddag.

Het Regionaal Overleg Acute Zorg benadrukt het belang van vaccineren van alle doelgroepen in de gehele zorgketen. Daarom roept Gia Wallinga, directeur Icare namens de verpleeg- en verzorgingshuizen in het Noorden (VVT) op om meer vaccins in hoog tempo beschikbaar te stellen. Wallinga roept op : “We roepen het ministerie van VWS op om meer vaccins in hoog tempo beschikbaar te stellen zodat de vaccinatie-operatie echt op stoom komt. De gehandicaptenzorg en VVT hebben het tempo nodig dat vergelijkbaar is met de acute zorg. Alleen dan voorkomen we dat de kwetsbaarste mensen getroffen worden door Corona.”

Vaccinatie in instellingen

Vanaf aanstaande maandag 25 starten de verpleeg- en verzorgingshuizen en de instellingen voor verstandelijk gehandicapten met het vaccineren van hun bewoners tegen COVID-19. Ter voorbereiding hierop werd afgelopen maandag een pilot gestart bij Alliade in Heerenveen. Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen en instellingen krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer. De bewoners worden gevaccineerd door de instellingsartsen. De ziekenhuisapotheek van het UMCG biedt logistieke ondersteuning.

Huisartsen worden vanaf aanstaande vrijdag in enkele ziekenhuizen gevaccineerd met het vaccin Moderna.

De GGD’s vaccineren sinds vorige week op GGD-priklocaties dagelijks ongeveer 300 tot 400 verpleeghuismedewerkers. Zodra het RIVM meer vaccins aan de GGD’en levert, zal het aantal vaccinaties per dag stijgen.

Vanaf volgende week woensdag 27 januari worden de vaccins voor de tweede ronde voor het vaccineren van acuut zorgpersoneel geleverd.

Vaccinatie zelfstandig wonende ouderen

Eind volgende week start de vaccinatie van zelfstandige wonende ouderen. De eerste groep die door de huisartsen zal worden uitgenodigd zijn de 90-plussers. Kort daarna volgt de groep 85-plussers die door de GGD’en zullen worden ingeënt. De huisartsen starten volgende week ook met het vaccineren van bewoners van kleinschalige woonvormen.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden