Digitale tool helpt mantelzorgers die zorgen voor ongeneeslijk zieke

Foto: Publiek Domein

Het UMCG heeft MantelzorgBalans gelanceerd: een digitale tool, die mantelzorgers ondersteunt, die zorgen voor een dierbare die niet meer beter wordt.

Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste, ook al is dat soms erg zwaar. Zeker als je weet dat je naaste ongeneeslijk ziek is. De nieuwe tool helpt mantelzorgers bij het vinden of hervinden van de balans, zodat zij de zorg voor hun dierbare goed kunnen dragen.

MantelzorgBalans

MantelzorgBalans bestaat uit oefeningen, geeft informatie en biedt ruimte om herinneringen op te slaan. “De oefeningen helpen bij het nadenken over je eigen grenzen, het balanceren van zorgactiviteiten en de andere dingen in je leven, het bepalen van wat jij belangrijk vindt en het organiseren van het contact met de omgeving”, vertelt UMCG-onderzoeker Anne Looijmans.

De tool geeft ook informatie over hoe je thuiszorg regelt.

Aan de basis van MantelzorgBalans staan interviews met mantelzorgers en (zorg)professionals. “Mantelzorgers blijken veelal tegen dezelfde zaken aan te lopen”, zegt Looijmans. “Hun grootste zorg is: hoe balanceer je mantelzorgtaken met alle andere activiteiten in je leven?” Mantelzorgers staan zelden stil bij hun eigen grenzen en behoeften: zij cijferen zichzelf vaak helemaal weg voor de zieke naaste.

De MantelzorgBalans-tool is gratis te vinden op balans.mantelzorg.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden