Onderzoek naar verhogen vaccinatiegraad bij minderheden

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaat een internationaal onderzoek leiden naar het verhogen van de vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa. Voor het project is 3,3 miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het EU-programma Horizon 2020, maakte het UMCG donderdag bekend.

De vaccinatiegraad bij minderheden en etnische gemeenschappen in Europa is volgens het UMCG onaanvaardbaar lager in vergelijking met de algemene bevolking. Zo is bijvoorbeeld in Nederland de vaccinatiegraad wat betreft meningokokken onder Turkse en Marokkaanse adolescenten 30 procent lager dan onder andere adolescenten.

Etnische, religieuze of culturele minderheden in heel Europa hebben vaak minder goed toegang tot de gezondheidszorg. Dit zorgt voor een lagere vaccinatiegraad bij deze groepen. Onderzoek rondom het verhogen van de vaccinatiegraad richt zich tot nu toe vooral op het veranderen van de overtuigingen en houding van doelgroepen zelf.

‘Ons onderzoek richt zich juist op het veranderen van de gezondheidszorg en hoe we met gerichte interventies de vaccinatiegraad kunnen verhogen’, zegt UMCG-onderzoeker en projectleider Daniëlle Jansen.

Interventies op maat

Het doel is om de toegang tot het gebruik van BMR-vaccinaties (bof, mazelen, rodehond) en HPV-vaccinaties (beschermt tegen bepaalde vormen van kanker) onder achtergestelde gemeenschappen in Griekenland, Nederland, Polen en Slowakije te verbeteren. Jansen: ‘Hiertoe moeten we belemmeringen in het zorgsysteem identificeren en wegnemen. Dat gaan we doen door bestaande interventies aan te passen en nieuwe interventies te ontwikkelen die op maat zijn gemaakt met en voor achtergestelde gemeenschappen. Denk bijvoorbeeld aan het extra scholen van professionals in het benaderen en overtuigen van bepaalde groepen.’

Leren van best practices

Het onderzoeksproject duurt vijf jaar en richt zich op vijf achtergestelde gemeenschappen in vier Europese landen. Het gaat om de migrantengemeenschap in Griekenland (focus op BMR en HPV), Turkse meisjes en Marokkaanse meisjes in Nederland (focus op HPV), de Oekraïense minderheid in Polen (focus op BMR en HPV) en de Romagemeenschap in Slowakije (focus op HPV). Er wordt ook gekeken hoe het kan dat minderheden in Finland, Israël en het Verenigd Koninkrijk wel veelvuldig zijn gevaccineerd.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden