Twintig brandwondenslachtoffers in Martini Ziekenhuis

Foto: CC BY 3.0/Wikipedia commons/Kevster/

Het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft afgelopen nacht twintig slachtoffers met brandwonden behandeld, die zich meldden bij het Brandwondencentrum. De afgelopen nacht verliep relatief rustig, meldt het Martini Ziekenhuis.

Van de twintig brandwondenslachtoffers deze jaarwisseling, waren van vier personen vuurwerk de oorzaak en vier van carbid. Twaalf slachtoffers werden behandeld nadat zij brandwonden opliepen door andere oorzaken, zoals frituur, steekvlam benzine of vuurkorf of die te maken hadden met de buitenkachel. Drie patiënten zijn opgenomen in het Brandwondencentrum.

Daaronder zijn twee kinderen die brandwonden hebben opgelopen doordat vuurwerk in de kleding viel (tolletjes). Een volwassene wordt behandeld nadat vuurwerk in de handen was afgegaan.

Daarnaast hebben artsen van het centrum vijf keer geadviseerd aan collega medici over brandwonden gerelateerd aan vuurwerk. In vergelijking met voorgaande jaren is dat een stuk minder (17 keer in 2019).

Spoedeisende Hulp

Op de Spoedeisende Hulp was het afgelopen nacht ongeveer gelijk aan het voorgaande jaar. Vanaf 31 december 00.00 uur meldden 82 mensen zich, vorig jaar waren dit er 90. Dit zijn veelal patiënten die zich normaal ook bij de Spoedeisende Hulp melden met uiteenlopende klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst of letsel zoals een botbreuk.

Vijf personen werden gezien met letsel wat direct te maken had met Oudjaar. Waaronder twee vuurwerk-letsel en drie mensen werden behandeld voor een letsel die zo opliepen waarbij alcohol een grote rol speelde.

Kindervuurwerk misleidend

Enkele slachtoffers raakten gewond door kindervuurwerk, zoals tolletjes, te gebruiken. Eelke Bosma, medisch coördinator in het Brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis waarschuwt voor kindervuurwerk, dat het hele jaar door in de schappen van de winkel ligt: ‘Elk jaar worden kinderen bij ons binnengebracht met diepe brandwonden veroorzaakt door kindervuurwerk zoals sterretjes en tolletjes. Ik hoor vaak van ouders dat ze zich er niet bewust van waren dat ook kindervuurwerk gevaarlijk kan zijn. Als chirurg wil ik benadrukken dat al het vuurwerk waar kruit in zit gevaarlijk kan zijn!’

‘Bijzondere jaarwisseling’

“Het is een bijzondere jaarwisseling geweest”, aldus het Martini Ziekenhuis. “Door zorg voor COVID -19 patiënten is de druk in het ziekenhuis en op de zorgmedewerkers hoog. Ondanks de genomen COVID-maatregelen liep het aantal besmettingen in onze omgeving de afgelopen dagen hard op. Dit legt in deze periode een enorme druk op de Spoedeisende Hulp en het ziekenhuis in de volle breedte. Dit maakte ook dat met zorg gekeken werd naar de Oudejaarsnacht omdat de opvangcapaciteit zeer beperkt is”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden