Aanvullende verzekering wordt niet of nauwelijks gebruikt

Foto: Bruno Germany via Pixabay

Een kwart van de Nederlanders met één of meerdere aanvullende zorgverzekeringen heeft deze nog niet gebruikt en geeft aan deze (waarschijnlijk) ook niet meer te gebruiken in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewice in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht onder 2.000 respondenten.

Ruim drie kwart van de Nederlanders, onder wie veel ouderen, is aanvullend verzekerd voor tandarts, fysiotherapie en brillen en betaalt daar ook flink voor. De tandartsverzekering is opnieuw de meest gekozen dekking (78 procent), gevolgd door fysiotherapie (66 procent) en brillen en lenzen (42 procent).

Gemiddeld gebruikt maar liefst 71 procent de vergoeding van deze aanvullende verzekeringen niet of niet volledig.

Nederlanders blijven zich verzekeren voor onnodige dekkingen

Ruim driekwart van de Nederlanders met een aanvullende verzekering heeft zich verzekerd voor tandartskosten. De meest gekozen dekking is die van maximaal  250 euro per jaar met een vergoeding van 75 procent. Maar liefst 69 procent van de aanvullend verzekerden voor tandarts gebruikt de vergoeding niet of niet volledig.

Ook fysiotherapie is een populaire aanvullende verzekering, waarbij een vergoeding van 9 of 18 behandelingen het meest wordt gekozen. Voor deze aanvullende verzekering geldt een nóg hoger percentage dat de vergoeding niet of niet volledig gebruikt: 73 procent.

Een aanvullende verzekering voor brillen en lenzen staat op nummer drie van de meest gekozen dekkingen. De meesten geven aan een dekking van  100 euro per jaar met 100 procent vergoeding te kiezen. Daarvan maakt 70 procent geen of niet volledig gebruik van de aanvullende verzekering voor brillen en lenzen.

Minder gebruik aanvullende verzekeringen door corona

Ook de aanvullende pakketten voor medische zorg in het buitenland (95 procent) en vaccinaties (86 procent) werden niet tot niet volledig gebruikt. “Dat veel Nederlanders zo weinig van de zorg uit hun aanvullende verzekering gebruiken, kan dit jaar ook te maken hebben met corona,” zegt Suzanne Löwik, zorgexpert van Pricewise. “Veel mensen mijden reguliere zorg, waardoor zij misschien in tegenstelling tot wat zij hadden verwacht, in 2020 geen gebruik hebben gemaakt van hun aanvullende verzekeringen. Daarnaast gaat bijna niemand op vakantie, waardoor de aanvullende dekking voor medische hulp in het buitenland en vergoedingen voor vaccinaties al helemaal niet worden gebruikt.”

Volgens Löwik is het dan ook verstandig om ook in 2021 rekening te houden met de actualiteiten en de veranderende wereld rondom COVID-19 en daar je zorgverzekering op aan te passen.

(Bron: Pricewise)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden