Totaal al 200 patiënten overgenomen in Noord-Nederland uit andere regio’s

Foto: De Redactie

Tot nu toe heeft Noord-Nederland in totaal zo’n 200 patiënten overgenomen uit andere regio’s, waaronder ook een fors aantal IC-patiënten. Dat meldde het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland vrijdagmiddag.

Dagelijks worden 10 tot 15 boden aan het Landelijk Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) aangeboden. Gemiddeld komen 8 patiënten van buiten de regio daadwerkelijk binnen.

Het aantal patiënten met COVID-19 is de afgelopen week afgevlakt in de drie noordelijke provincies. In de Randstad en in het zuiden van het land is de situatie nog steeds nijpend. In Noord-Nederland worden daarom nog steeds elke dag covid-patiënten overgenomen vanuit andere regio’s.

Ook binnen de regio helpen de ziekenhuizen elkaar, door onderling patiënten over te nemen. Van de noordelijke IC-covid-beddencapaciteit wordt 55 tot 60 procent benut door patiënten uit andere regio’s. Voor bedden op de verpleegafdeling geldt 40 procent opname uit andere regio’s. Ruim een kwart van alle covid-patiënten die binnen Nederland verplaatst zijn, is naar het Noorden gebracht.

Verwachtingen komende tijd

De ziekenhuizen in Noord-Nederland kunnen de druk tot nu toe nog aan, aldus het zorgnetwerk. Het aantal IC-bedden wordt de komende tijd geleidelijk verder uitgebreid in de Noordelijke ziekenhuizen. De acute zorg blijft gewoon doorgaan maar de reguliere zorg loopt wel langzaam verder terug. Dat houdt in dat geplande zorg (tijdelijk) uitgesteld kan worden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden