UMCG-onderzoek: 'Mobiele app helpt tegen vermoeidheid bij kanker'

23 okt 2020, 12:45 Zorg
umcg nieuw
De Redactie

Uit een onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen blijkt dat de mobiele app van Untire helpt om vermoeidheid bij kanker te verminderen. De appp richt zich op het mentaal en fysiek activeren van gebruikers om de vicieuze cirkel van vermoeidheid te doorbreken.

Het onderzoek van het UMCG werd gehouden onder 800 (ex-) patiënten in Engeland, de Verenigde Staten, Australië en Canada die allemaal last hadden van ernstige vermoeidheid.

Nederland telt ruim 900.000 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Vermoeidheid is een van de meest voorkomende en invaliderende bijwerkingen van kanker- en kankerbehandelingen. Tachtig procent van alle mensen met kanker is tijdens de behandelingen in het eerste jaar na de diagnose ernstig vermoeid. Ruim dertig procent heeft daar veel langer last van, soms tot meer dan tien jaar na dato. Vermoeidheid heeft een zeer negatieve invloed op hun kwaliteit van leven en belemmert hen om hun dagelijkse leven te leiden zoals zij dat graag willen.

Minder vermoeid, betere levenskwaliteit

Uit het onderzoek van het UMCG blijkt dat deelnemers die de app gebruiken na 12 weken significant minder vermoeidheidsklachten hebben en een betere kwaliteit van leven ervaren. Mensen die de app regelmatig gebruiken, boeken de meeste vooruitgang. ‘Drie tot negen keer de app gebruiken leidt al tot goede resultaten’, zegt UMCG-onderzoeker Simon Spahrkäs. ‘Daarmee is een laagdrempelige mHealth oplossing zoals Untire een effectieve behandelingsmogelijkheid naast de bestaande face-to-face therapie of therapeutgeleide online interventies.’

Meer patiënten helpen

De app biedt psycho-educatie, onder andere in de vorm van animaties, oefeningen voor het verhogen van de lichamelijke activiteit, ontspanningsoefeningen, het leren managen van energie en dagelijkse positieve tips. Ook is er een besloten online community voor het uitwisselen van ervaringen.

De Untire app is ontworpen door psychologen, onderzoekers en patiënten om veel meer vermoeide (ex-) kankerpatiënten te kunnen helpen dan nu gebeurt.