UMCG-onderzoek naar relatie tussen darmen en hersenen ontvangt 1 miljoen euro

Foto: De Redactie

​De Hersenstichting kent 1 miljoen euro toe aan een onderzoek van diverse UMCG’ers onder leiding van prof. dr. Iris Sommer. Zij gaan onderzoeken hoe de darmen ingezet kunnen worden in de strijd tegen hersenaandoeningen.

In het onderzoek worden de darmen van mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis op natuurlijke wijze gemanipuleerd. Het doel is om ziekte gerelateerde symptomen te verminderen, het ziekteverloop positief te beïnvloeden en de mentale gezondheid te verbeteren.

Als het onderzoek slaagt hebben bijna een half miljoen Nederlanders met een hersenaandoening hier direct profijt van, meldde het UMCG woensdag.

“Darmgezondheid beïnvloedt de hersenfunctie sterk en op veel verschillende manieren,” zegt hoofdonderzoeker Iris Sommer. “Met dit onderzoek willen we kijken hoe we de individuele darmflora bij mensen met parkinson, alzheimer, schizofrenie en een bipolaire stoornis kunnen optimaliseren. Vervolgens kijken we wat dat voor effect heeft op het sociale en persoonlijke functioneren en het welzijn van deze mensen. Met deze resultaten kunnen we ervoor zorgen dat hersenpatiënten minder ziekte gerelateerde klachten hebben en hiermee de kwaliteit van leven verbeteren”.

Het onderzoek is door een internationale jury van hersenwetenschappers en patiënten uit 29 aanvragen als winnaar verkozen. Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting is erg enthousiast over het onderzoek. “Het richt zich op meerdere hersenaandoeningen tegelijkertijd én er is een multidisciplinaire samenwerking tussen de industrie, neurologie, psychiatrie, celbiologie, microbiologie en diëtetiek. Een grote groep mensen met een hersenaandoening kan hiermee geholpen worden. Daarnaast kunnen de resultaten uit dit onderzoek mogelijk ook gebruikt worden voor behandeling van andere hersenaandoeningen. We zijn dan ook erg blij dat we dit onderzoek mogelijk kunnen maken.”

De toekenning van 1 miljoen euro is het hoogste bedrag dat de Hersenstichting ooit heeft toegekend aan één onderzoeksproject.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen