“Noord-Nederlandse ziekenhuizen moeten planbare zorg afschalen”

Foto: Jan Buurma

De druk op de noordelijke ziekenhuizen neemt toe, net als in de rest van Nederland. Alle ziekenhuizen in Noord-Nederland treffen vanaf volgende week maatregelen om de planbare zorg, zowel klinisch als poliklinisch waar nodig met 10 tot 20 procent af te kunnen schalen.

Dat meldt Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland vrijdagochtend.

‘Op dit moment is de IC- en klinische capaciteit in Noord-Nederland nog toereikend. Patiënten uit de eigen regio kunnen worden opgevangen en waar nodig binnen de regio worden overgeplaatst. Daarnaast is er nog ruimte om patiënten uit andere regio’s op te nemen. De patiënten die worden verplaatst betreft alleen COVID-patiënten, klinisch of IC’, aldus het zorgnetwerk.

“Door het toenemende aantal COVID patiënten komen we landelijk in de volgende fase terecht waarbij verdere opschaling van de IC en klinische capaciteit voor COVID patiënten plaatsvindt”. Het gevolg is dat ook in de noordelijke regio er mogelijk gelijkmatig reguliere zorg moeten worden afgeschaald om de druk op de zorg in Nederland zo evenredig mogelijk te verdelen.

Ziekenhuisopnames

Op vrijdagochtend liggen 25 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de Groningse ziekenhuizen. Daarvan liggen vijf patiënten op de intensive care, blijkt uit de cijfers vrijdagochtend.

In de provincie Friesland liggen 22 COVID-19 patiënten in het ziekenhuis, waarvan vijf op de intensive care. In Drenthe zijn 16 patiënten opgenomen. Daarvan liggen vier patiënten op de ic.

Van het totaal aantal ziekenhuisopnames komen zeven patiënten uit andere regio’s, waarvan 1 op de ic.

Het aantal corona patiënten in het getoonde overzicht op de website van Acute Zorgnetwerk Noord Nederland is een bijzonder dynamisch getal. De getoonde cijfers zijn van één peilmoment, in de ochtend. “’s middags is dit cijfer vaak weer alweer anders, het getal verandert soms per uur”, aldus ROAZ NN.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden