UMCG ontvangt half miljoen voor onderzoek naar verminderen stress met VR-app

Foto: Publiek Domein

Voor een onderzoek naar het verminderen van stress met een VR-app, virtual reality relaxatie app, ontvangen a​​rts in opleiding tot psychiater Catheleine van Driel en psychiater Wim Veling van het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG een subsidie van een half miljoen euro.

Het onderzoek richt zich op mensen met depressie, psychose, bipolaire- of angststoornis. Veling en Van Driel gaan onderzoeken of de interactieve VR-natuuromgevingen van de app helpen om te ontspannen, stress te verlagen en slaap te verbeteren. De verwachting is dat verbetering van deze leefstijlfactoren leidt tot een gunstiger beloop van de psychiatrische ziekten.

VRelax

VRelax is een app die mensen zelfstandig thuis kunnen gebruiken met een VR-bril. De app bestaat uit tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen, zoals zwemmen met dolfijnen, ontspannen op het strand of spelen met sterren in de lucht. De gebruiker kan hier zelf uit kiezen.

Deelnemers gebruiken de app dagelijks een aantal weken thuis om te ontspannen en hun slaap te verbeteren. Daarbij wordt gemeten wat het effect is van VRelax op psychische en lichamelijke signalen van stress, evenals ervaren uitgerustheid en slaapkwaliteit. Ook kijken de onderzoekers naar het korte- en lange termijn effect op psychiatrische symptomen, terugdringen van medicatie gebruik, sociaal functioneren, kwaliteit van leven en kosten voor de maatschappij.

De komende 4 jaar gaan 185 patiënten deelnemen aan dit onderzoek. De eersten kunnen in de tweede helft van 2021 beginnen. De verwachting is dat patiënten en behandelaren een nieuw middel in handen krijgen waarmee patiënten zelfstandig de grip op hun ziekte terug krijgen.

Het onderzoek is een vervolg op een eerder, kleinschaliger onderzoek in het UMCG waaraan 50 poliklinische patiënten met psychische problemen meededen. Dit liet ziet dat VRelax in vergelijking met gewone ontspanningsoefeningen een groter effect had op het verbeteren van negatieve gemoedstoestanden zoals angst en verdriet.

Het onderzoek vindt plaats in het UMCG en bij Lentis en huisartsenpraktijken in de regio.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden