Martini Ziekenhuis doet onderzoek naar effect tbc-vaccin op COVID-19 bij kwetsbare ouderen

Senior caucasian man holding up shirt sleeve to show the sticking plaster after a flu jab in shoulder
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis neemt deel aan een groot onderzoek, waarin wordt gekeken of het het BCG-vaccin tegen tuberculose bescherming biedt tegen de gevolgen van een infectie met het coronavirus (COVID-19) bij kwetsbare ouderen.

Het onderzoek start deze week in 22 Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het UMC Utrecht. Ook het UMCG neemt deel aan het onderzoek.

Het coronavirus blijkt vooral kwetsbare ouderen ernstig ziek te maken, met risico op overlijden. Er is nog geen vaccin tegen het virus beschikbaar. Eerder onderzoek toonde al aan dat het BCG-vaccin niet alleen beschermt tegen tuberculose, maar ook het afweersysteem een tijdelijke ‘boost’ kan geven tegen andere ziekteverwekkers.

Mogelijk biedt dit ook gedeeltelijke bescherming tegen een infectie met het coronavirus. Longarts Henk Kramer van het Martini Ziekenhuis: ‘Als het BCG-vaccin inderdaad de kans op een infectie met het coronavirus verkleint of leidt tot een milder verloop van de ziekte, dan zou dat natuurlijk heel goed nieuws zijn.’

Kwetsbare ouderen

Deelnemers aan het onderzoek zijn 60 jaar of ouder, onder behandeling in één van de deelnemende ziekenhuizen en hebben een chronisch ziekte of een operatie achter de rug. De komende twee maanden worden landelijk tussen de 5.200 en 7.000 kwetsbare ouderen benaderd, waarvan 200 tot 350 patiënten van het Martini Ziekenhuis. De helft van hen krijgt eenmalig het BCG-vaccin toegediend, de andere helft krijgt een placebo (een vloeistof zonder werking).

De deelnemers met en zonder BCG-vaccinatie worden gedurende 6 maanden gevolgd op enerzijds het aantal corona-besmettingen dat optreedt, en anderzijds het aantal luchtweginfecties waarvoor een medische behandeling noodzakelijk is.

Rond het einde van dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden