Online coronatest aanvragen vanaf vandaag

Foto: Pixabay / Geralt

Vanaf vandaag is de website coronatest.nl in de lucht voor het online maken van een afspraak voor een coronatest. Dat kan zowel in het Nederlands als in het Engels en inloggen gaat met DigiD.

Via de website kan elke inwoner van Nederland met (milde) klachten een coronatest aanvragen en inplannen en hoeft er dus niet langer gebeld te worden met het landelijke telefoonnummer 0800 – 1202. Dat nummer blijft wel zeven dagen per week van 8.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar voor het maken van een testafspraak. De website is een aanvulling.

Op basis van postcode

Na het inloggen en het intoetsen van uw postcode toont het systeem de testlocaties en beschikbare tijdstippen bij u in de buurt. Na de keuze volgt een afspraakbevestiging per e-mail en sms. Als de uitslag bekend is, wordt per deze per e-mail gemeld. De uitslag is ook te zien via de coronatest website door opnieuw in te loggen met uw DigiD.

Positieve uitslag

Positieve testuitslagen worden nog steeds uitsluitend telefonisch doorgegeven door de GGD. Bij de uitslag wordt namelijk direct het bron- en contactonderzoek gestart. Vandaag neemt de capaciteit van de website gedurende de dag gecontroleerd toe, zodat het hele systeem goed blijft werken.

De coronatest website is een initiatief van alle GGD’s, GGD GHOR Nederland en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor Nederlanders die geen testafspraak willen maken maar andere vragen willen stellen over het coronavirus blijft het publieksinformatienummer 0800 – 1351 beschikbaar.

Proces versnellen

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid kondigde de komst van het digitale platform al eerder aan. Het moet helpen om de drempel voor een test te verlagen en om de tijd tussen besmetting en bron- en contactonderzoek zo kort mogelijk te maken. Dan kan de verspreiding van het coronavirus beperkt worden, zo is de gedachte erachter.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden