UMCG: ‘Schoonmakers van de hersenen’ kunnen ontwikkeling foetale brein verstoren

Foto: Publiek Domein

Cellen in de hersenen die schade en rommel opruimen, de zogenaamde ‘Microglia’, contwikkelen zich al veel eerder in de hersenen dan tot nu toe gedacht werd. Dat ontdekten UMCG-hoogleraar Moleculaire Neurobiologie Bart Eggen en zijn collega’s. Ze ontdekten dat deze cellen al vroeg in de ontwikkeling van een foetus lijken op de microglia zoals we die in volwassenen kennen. Met deze kennis hopen zij effectievere behandelingen te kunnen ontwikkelen om hersenschade door zwangerschapsinfecties te verminderen.

Hun resultaten verschenen afgelopen weekend in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Microglia

Microglia zijn cellen in de hersenen die ervoor zorgen dat de zenuwcellen hun werk kunnen doen, ons brein gezond houden en schade en rommel opruimen. Als deze microglia verstoord worden, kunnen ze schade veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap en de eerste levensjaren hebben de microglia nog een andere belangrijke rol. Ze dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen doordat ze helpen om zenuwcellen de juiste verbindingen te laten maken.

Microglia in foetale brein

Eggen en zijn collega’s onderzochten hoe microglia zich ontwikkelen in het brein van foetussen tijdens de zwangerschap. Ze ontdekten dat al heel vroeg in de zwangerschap de microglia van een foetus lijken op microglia in de hersenen van volwassen mensen.

‘Dit betekent dat ze in het brein van een foetus al in staat zijn om te reageren op verstoringen, zoals infecties met bacteriën of virussen’, zegt hoogleraar Eggen. ‘Als zo’n verstoring inderdaad optreedt tijdens de ontwikkeling, en microglia een dergelijke ontsteking te lijf gaan, dan gaat dat ten koste van hun rol bij het maken en vormen van verbindingen tussen zenuwcellen.’

Dit verklaart volgens de onderzoekers waarschijnlijk waarom infecties tijdens de zwangerschap de ontwikkeling van het foetale brein kunnen verstoren en zelfs kunnen leiden tot ernstige aangeboren hersenaandoeningen. Eggen: ‘Met deze kennis hopen we effectieve behandelingen te kunnen ontwikkelen om hersenschade door zwangerschapsinfectie te verminderen.’

Kijk voor meer informatie: science.sciencemag.org

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden