UMCG: Hausse aanmeldingen van potentiële levende leverdonoren voor zieke jongetjes

Foto: De Redactie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) ontving de afgelopen week een hausse aan aanmeldingen van potentiële levende leverdonoren. Dat gebeurde na de publiciteit over twee jongens die dringend een nieuwe lever nodig hebben in de tv-programma’s Beau en Hart van Nederland en in verschillende kranten.

Hun ouders hadden eerder via Facebook een oproep gedaan aan potentiële donoren om zich te melden. Het levertransplantatieteam van het UMCG is enorm blij met het grote aantal aanmeldingen van potentiele levende leverdonoren. Zeker nu daardoor op dit moment de verwachting is dat beide jongens binnen afzienbare tijd een geschikte lever kunnen krijgen, meldt het UMCG.

Met de aanmeldingen die het meest geschikt lijken om als donor bij leven een deel van hun lever af te staan aan een van beide jongetjes, gaat het UMCG een verder screeningstraject in. Dit traject neemt enkele weken in beslag, waarbij onder andere gekeken wordt naar de gezondheidssituatie van de potentiele donoren. Uiteraard is het doel om voor beide jongens de meest geschikte donorlever te selecteren.

Contact blijven houden met aanmelders

Het UMCG wil nadrukkelijk contact blijven houden met iedereen die zich nu heeft aangemeld als potentiele levende leverdonor. Mogelijk willen zij in de nabije toekomst ook voor andere kinderen doneren die een nieuwe lever nodig hebben. Er is in Nederland een tekort aan donororganen, waardoor er vaak lange wachtlijsten zijn. Helaas overlijden er ieder jaar weer mensen die op een wachtlijst staan voor wie een donororgaan niet op tijd beschikbaar is.

Altruïstische leverdonoren

Een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling bij levertransplantaties is de transplantatie van deel van een lever van een levende donor, ook wel altruïstische leverdonoren genoemd. Vrijwel altijd is dit een donatie binnen het gezin. In de situatie van deze beide jongens is dat om medische redenen echter niet mogelijk. Daarom deden de wanhopige ouders een oproep aan het publiek om zich te melden. Nog niet eerder hebben zo veel mensen zich aangemeld om bij leven een deel van hun lever af te staan.

Transplantatiecentrum UMCG

Jaarlijks vinden in het UMCG 65 levertransplantaties plaats, waarbij in zo’n 20 procent van de gevallen gebruik kan worden gemaakt van een levende donor. Het UMCG is het enige centrum in Nederland dat levertransplantaties bij kinderen uitvoert.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden