UMCG onderzoekt aanwezigheid coronavirusdeeltjes in aerosolen

Foto: PIRO4D by Pixabay

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) start een onderzoek naar de verspreiding van corona via aerosolen. ​”Kan het coronavirus zich verspreiden via aerosolen, kleine vochtdruppels in de lucht? En als dat kan, in welke sociale situaties gebeurt dit, en tijdens welke medische procedures?”

Onderzoeker Mariëtte Lokate van de afdeling medische microbiologie & infectiepreventie van het UMCG krijgt 25.000 euro van het COVID-19 Programma ‘Wetenschap voor de praktijk’ van subsidieverstrekker ZonMW om dit te onderzoeken.

Onderzoek

Voor haar onderzoek test onderzoeker Lokate met een microbiologische airsampler mensen die positief zijn getest op het coronavirus. Daarmee kan zij de lucht in de ruimte meten nadat iemand bijvoorbeeld heeft gepraat, gehoest of geniest. “De airsampler zuigt lucht op. De kleinste deeltjes in die lucht komen terecht in een vloeistof, die we vervolgens testen op aanwezigheid van het coronavirus”, zegt Lokate.

Zijn er inderdaad virusdeeltjes aanwezig, dan volgt een kweek waaruit blijkt of het om levend virus gaat. Lokate: “Een volgende stap kan zijn om te onderzoeken hoeveel levend virus er in de kleine vochtdruppeltjes zit, en of ze besmetting met het coronavirus over kunnen brengen.”

Medische procedures

Daarnaast gaat ze de mogelijke verspreiding van het coronavirus via aerosolen tijdens medische procedures onderzoeken. “We richten ons onder andere op verspreiding rondom patiënten die niet-invasieve ademhalingsondersteuning nodig hebben, bijvoorbeeld ondersteuning met een zuurstofbril, zuurstofmasker of CPAP. We willen graag weten of coronapatiënten die ademhalingsondersteuning nodig hebben, vaker het virus via kleine vochtdruppels in de lucht kunnen verspreiden. Dit is voor de verpleegkundigen en artsen van belang om te weten. Daarvoor gaan we in medische ruimtes ook tests doen, waar de lucht geregeld wordt ververst.”

Voor haar onderzoek vraagt Lokate de komende maanden patiënten en medewerkers van het UMCG die positief testen op het coronavirus om mee te werken aan deze tests. Naar verwachting kan ze in december van dit jaar de resultaten van haar onderzoek bekend maken. Onderzoeker Mariëtte Lokate werkt hierin samen met de Universiteit Twente.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden