GGD Groningen: “Eén nieuwe coronabesmetting in de provincie Groningen”

Foto: Publiek Domein

In de provincie Groningen is opnieuw een coronabesmetting vastgesteld het afgelopen etmaal. Dat meldt de GGD Groningen dinsdagmiddag.

Volgens de GGD zijn er nu 360 mensen positief getest op COVID-19. Sinds 5 juni waren er geen nieuwe besmettingen vastgesteld. In totaal zijn er 17 mensen uit de provincie Groningen overleden aan bewezen COVID-19. Dit aantal is gelijk gebleven sinds 16 mei.

Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten met COVID-19 in de gemeente Groningen blijft ook stabiel, meldde het RIVM dinsdagmiddag. Volgens het RIVM werden achttien personen opgenomen in het ziekenhuis (gemeld).

Landelijk

Bij het RIVM zijn vijftien nieuwe sterfgevallen gemeld van mensen die besmet waren met het coronavirus. Daarmee komt het officiële Nederlandse dodental van de pandemie op 6031. Ziekenhuizen namen zes nieuwe coronapatiënten op.

In werkelijkheid zijn meer mensen overleden aan Covid-19. In de statistieken van het RIVM worden alleen overlijdens meegenomen van mensen bij wie het virus met een test was vastgesteld. Meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnames worden vaak pas een of meerdere dagen later gedaan.

Op dinsdagen komen steevast sterfgevallen van het weekend terug in de rapportages. Daardoor ligt het sterftecijfer vaak iets hoger dan op andere dagen.

Het coronavirus is vooral gevaarlijk voor ouderen: bijna negen op de tien overledenen waren ouder dan 70 jaar. De meeste mensen die op jongere leeftijd aan corona stierven, leden aan een andere aandoening, zoals hart- en vaatziekten, diabetes of een chronische longziekte.

Het virus is volgens de laatste cijfers bij 164 mensen vastgesteld met een test. Daarmee komt het totale aantal positief geteste personen in Nederland op 47.903. Steeds vaker geeft een test een negatief resultaat.

Vorige week werden 57630 coronatesten uitgevoerd in Nederlandse laboratoria, maar slechts 2,1 procent van de mensen die zich lieten testen bleek daadwerkelijk het virus bij zich te dragen.

Besmettingen in de zorg

Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden.

Het is de tweede keer dat het RIVM cijfers over corona in de zorg naar buiten brengt.

De jongste overleden zorgmedewerker was 45 jaar, de oudste 69. Zeven van de elf overledenen hadden al gezondheidsproblemen. Van twee slachtoffers is dat nog niet bekend. Coronapatiënten die in de zorg werken, zijn gemiddeld jonger dan de overige patiënten. Bovendien gaat het volgens het RIVM relatief vaak om vrouwen.

Actuele cijfers COVID-19 van dinsdag 9 juni 2020

Positief geteste personen: 47.903 (+164);
Ziekenhuisopnames: 11.800 (+6);
Overleden personen: 6.031 (+15).

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden