20 miljoen euro voor vijf grote onderzoeksprojecten UMCG

Foto: Jan Buurma

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gaan vijf grote internationale onderzoeksprojecten leiden. Ieder project heeft een Europese subsidie van ongeveer 4 miljoen euro gekregen, waarvan een flink deel in het UMCG besteed zal worden.

Dat het UMCG maar liefst vijf subsidies heeft binnengehaald is volgens UMCG-decaan Marian Joëls een ongekende prestatie. In totaal zijn er in Europa 32 subsidies op het gebied van Life Sciences toegekend. Vijf hiervan worden gecoördineerd door het UMCG. Hiermee hebben we meer projecten binnengehaald dan welk Europees land ook, buiten Nederland. ‘Een groot compliment voor onze onderzoekers en voor onze Grant Support Hub, die alle aanvragen heeft ondersteund,’ aldus Joëls.

Overzicht van de onderzoeksprojecten, die het UMCG gaat leiden

De subsidies zijn voor het verder ontwikkelen van de protonentherapie, een onderzoek naar het ontstaan van aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten, de ontwikkeling van betere tests voor mensen met een visuele beperking, een onderzoek naar medisch onbegrepen lichamelijke klachten en onderzoek naar het vergroten van het effect van revalidatietherapie.

Over de EU-subsidie

De vijf projecten hebben een subsidie gekregen vanuit de zogenaamde Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) van de Europese Commissie. In totaal gaat het om 530 miljoen euro voor 147 onderzoeksprojecten. Belangrijk onderdeel van alle onderzoeken is het opzetten van een trainingsnetwerk om een nieuwe generatie onderzoekers op te leiden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden