Exporteren naar het buitenland? Kies een ervaren transporteur

23 jul , 11:05 Zakelijk
bernd-dittrich-sx6wB5MPwfI-unsplash
Bernd Dittrich on Unsplash

Het is altijd spannend als je voor het eerst een grote order krijgt uit het buitenland. Zo’n order die je niet even in een doos stopt en aan een pakketdienst meegeeft, maar eentje waarvoor je een vrachtwagen nodig hebt. Als je zo’n order krijgt dan is het zaak om in zee te gaan met een ervaren logistiek bedrijf dat jouw order conform de gemaakte afspraken kan afleveren. Natuurlijk moet er altijd een voorbehoud worden gemaakt, zeker in het buitenland. Grenscontroles, wegafsluitingen of files door ongevallen kunnen altijd zorgen voor vertraging.

Transport naar andere werelddelen

Als je een order naar Azië, Amerika of Afrika wilt versturen dan gaat dat meestal via zeevracht omdat dit de goedkoopste optie is. Transport per vliegtuig is natuurlijk veel sneller maar is significant duurder. Als je deze kosten aan je klant moet doorberekenen dan betekent dat dus een flink hoger orderbedrag. Daarom wordt vrijwel altijd gekozen voor transport over de weg, over het water en vervolgens opnieuw over de weg. Je kunt een zeevracht in Nederland laten vervoeren door een transportbedrijf dat kind aan huis is in de havens van Rotterdam en Antwerpen. Je vracht wordt afgeleverd en ingescheept. Je kunt vervolgens het transport online volgen. Dit kan je klant uiteraard ook als je de tracking gegevens doorgeeft.

Export binnen Europa

Binnen Europa gaat het transport vrijwel altijd over de weg. Alleen grote vrachten zoals grondstoffen als ijzer, cement en zand gaan over het water. Kleine pakketjes gaan soms mee in het vliegtuig. Wil je een transport naar Italië dan regel je dit met een logistiek bedrijf. Zij kunnen je vracht rechtstreeks naar de ontvanger brengen. Je kunt ook kiezen voor een goedkopere optie. Dit wordt LTL transport genoemd. LTL staat voor Less than Truck Load. Dit houdt in dat de truck wordt gedeeld met meer klanten. De chauffeur levert de verschillende zendingen af volgens de meest efficiënte route. Dit is uiteraard goedkoper dan een ‘eigen’ transport. Het nadeel is dat de aflevering meestal langer duurt. Als dit geen probleem is, dan is het natuurlijk aantrekkelijk om voor deze optie te kiezen.

Hoe zit het met de douane?

Binnen de EU is er vrij verkeer van goederen. Maar dat betekent niet dat je niets hoeft te regelen. Er kan altijd een controle plaatsvinden. De douane papieren worden meestal al in Nederland in orde gemaakt en doorgestuurd naar de douane in het land van bestemming of landen waar de vracht doorheen reist. Op die manier wordt vertraging aan de grens voorkomen. Betreft het een transport buiten de EU, zoals naar het Verenigd Koninkrijk, dan heb je te maken met officiële douanebepalingen. Vrachtwagens worden doorgaans grondig gecontroleerd, mede vanwege het voorkomen van mensensmokkel of illegaal meeliften zonder dat de chauffeur dit heeft gemerkt. Vooral in de havens waar de ferry’s vertrekken komt dit helaas vaak voor. Er zijn wel extra maatregelen genomen om deze praktijken een halt toe te roepen maar dit heeft nog niet tot een stop geleid.