Woonlasten met 6,2 procent omhoog in Groningen

Foto: Image by Nattanan Kanchanaprat from Pixabay

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. Dat meldt RTL Nieuws naar aanleiding van cijfers van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Iedere gemeente stelt zijn eigen tarieven vast. En dat kan leiden tot flinke verschillen. In bijna alle gemeenten gaan de prijzen omhoog.

Groningen

In de gemeente Groningen stijgen de kosten met 6,2 procent. Dat is berekend door de Vereniging Eigen Huis op basis van de gemiddelde woningwaarde. Het kan dus verschillen met wat we daadwerkelijk gaan betalen.

Voor de OZB belasting wordt de gemiddelde nieuwe prijs € 364,97 in 2020, de afvalheffing is € 333,36 en de rioolheffing wordt € 149,89 per huishouden. Dat is een totaal van € 848,22 per jaar in Groningen.

De woonlasten in Groningen/Haren dalen juist met 3,4 procent. Dit geldt ook voor Groningen/Ten Boer. Hier dalen de woonlasten met 0,3 procent. In 19 gemeenten dalen de lasten juist. Dat heeft te maken met de gemeentefusie.

Oorzaak

Belangrijke oorzaak van de stijging lijkt volgens VEH de hogere belasting te zijn die gemeenten betalen voor het storten en verbranden van restafval. Met die verhoging wil de rijksoverheid recycling bevorderen, zegt Eigen Huis.

De VEH geeft verder aan dat gemeenten steeds meer geld zeggen nodig te hebben voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg. Gemeenten hebben nauwelijks mogelijkheden om deze kostenstijging op te vangen, behalve met een verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb).

 

(Bron: www.rtlnieuws.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen