Gronings woningaanbod bereikt historisch laagtepunt

Foto: Dynamisch Research

Het aantal woningen dat te koop staat was nog nooit eerder zo laag in de gemeente Groningen. Door het gebrek aan aanbod is het de verwachting dat het aantal verkopen in 2019 zal gaan afnemen.

Door het beperkte aanbod kunnen woningzoekers geen woning meer vinden die aan hun wensen voldoet. Een effect dat onder andere al in Leeuwarden en Assen zichtbaar is.

Dit blijkt uit deze woensdag verschenen kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten over het 4e kwartaal 2018 van Lamberink Makelaars.

Einde van aanboddaling nog niet in zicht

Per 1 januari staan nog bijna tienduizend woningen in aanbod, dit zijn er maar liefst 3.800 minder dan een jaar geleden. In veel gemeenten, zoals Groningen, Assen en Leeuwarden, heeft het aanbod een historisch laag aantal bereikt.

Hiernaast komen er weinig nieuwbouwwoningen terug in het aanbod. De drie noordelijke provincies kennen hierdoor het laagste aandeel nieuwbouwaanbod van alle provincies in Nederland. Door de beperkte nieuwbouwontwikkelingen is het de verwachting dat de aanboddaling in 2019 nog verder door zal zetten.

Bijna 1.600 minder woningen verkocht dan vorig jaar

Als gevolg van het gebrek aan keuzemogelijkheden voor woningzoekers is in veel gemeenten een terugval van de verkoopcijfers zichtbaar. In heel 2018 zijn in Noord-Nederland 23.800 woningen van eigenaar gewisseld, dit zijn bijna 1.600 transacties minder dan in 2017. In Assen nam het aantal verkopen op jaarbasis zelfs af met een vijfde.

Prijsstijgingen blijven nog binnen de perken

Ondanks de toenemende marktdruk door het gebrek aan aanbod, vallen de prijsstijgingen in de regio nog mee. Zo steeg in 2018 de gemiddelde verkoopprijs in Groningen met 8 procent en in Assen met 6 procent, terwijl landelijk een toename van gemiddeld 10 procent heeft plaatsgevonden.

Binnen de regio kent Delfzijl de laagste gemiddelde verkoopprijs, kopers betalen hier slechts € 1.225 per vierkante meter. Het is hierdoor de goedkoopste woongemeente van Nederland.

De hoogste prijs voor een vierkante meter woonruimte in Noord-Nederland wordt betaald in Haren, kopers betalen hier gemiddeld € 2.575. Op de tweede plaats staat de gemeente Groningen, met een meterprijs van € 2.325.

(Bron: ingezonden bericht)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen