Elf ontslagen bij FC Groningen door coronacrisis: ‘Inktzwarte dag’

Foto: Jan Buurma

FC Groningen verwacht een financiële schade van 5 miljoen euro als gevolg van de coronacrisis. Daardoor heeft FC Groningen harde maatregelen moeten treffen waardoor elf medewerkers hun baaan verliezen.

Ook worden vijf openstaande vacatures niet ingevuld en naar alle aflopende tijdelijke contracten wordt kritisch gekeken.

Spelers, staf, directie en alle andere medewerkers van FC Gronignen hebben zich bereid verklaard een loonoffer te brengen ‘om de club in de benen te houden’ en de directie van FC Groningen ziet af van bonussen.

Dat heeft FC Groningen maandagavond bekend gemaakt.

FC Groningen heeft ook bij Euroborg NV, de eigenaar van het Hitachi Capital Mobility Stadion en het TopsportZorgCentrum, een verzoek tot uitstel en afstel van de huur gedaan. Al deze maatregelen zijn noodzakelijk om FC Groningen door de crisis te slepen.

“Dit is een inktzwarte dag voor elf collega’s. Aan medewerkers te moeten melden dat er geen plaats meer voor hen is binnen de organisatie in deze tijd is zeer pijnlijk. Het was voor veel mensen bij FC Groningen een zeer emotionele dag. Als directie en management worden wij echter geacht beslissingen te nemen, die in het belang zijn van de continuïteit van de club. En in crisistijd weegt dit extra zwaar. Op dit moment is het overleven van de huidige crisis prioriteit nummer één, twee en drie voor heel FC Groningen”, aldus een reactie van Algemeen directeur Wouter Gudde.

De voetbalclub probeert de ontslagen medewerkers zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. “Er is een sociaal plan, met onder meer een outplacementtraject en iedereen krijgt daar waar mogelijk de hulp die nodig is richting een nieuwe toekomst”, meldt FC Groningen.

Financiële schade

Doordat FC Groningen het voetbalseizoen niet heeft kunnen maken en de club rekening houdt met een economische terugval volgend jaar verwacht FC Groningen een financiële schade 5 miljoen euro. Komen daar komend seizoen wedstrijden bij zonder publiek, dan loopt dit bedrag per thuisduel met 400.000 euro op. Naast alle maatregelen die we intern hebben genomen, maken wij gebruik van overheidsregelingen en dekken wij het voorlopige tekort door 2,5 miljoen euro van ons investeringsbudget af te halen. Dit budget heeft de club afgelopen seizoen bij elkaar verdiend door transfers met als doel te investeren in de selectie en faciliteiten voor het stadion in het seizoen 2020/2021. Daar gaat nu voor een groot gedeelte een streep door.

“Echter willen wij wel actief blijven op de transfermarkt, op zoek naar directe versterkingen, want zonder een goede eerste selectie kunnen wij de continuïteit van de club ook niet garanderen.”

Steunvraag aan overheid en supporters

Fc Groningen vraagt ook de steun van onze supporters, sponsors en de overheid “om te overleven”. Supporters en sponsors kunnen bijdragen aan het in de benen houden van de club én hebben een grote invloed op de grootte van de investerings-pot van de club.”

Gudde geeft aan dat hierbij twee dingen van groot belang zijn. “Wij hopen allereerst dat zo min mogelijk supporters en sponsors aanspraak maken op een tegemoetkoming voor de vier gemiste thuiswedstrijden in het afgelopen seizoen en dat zij gebruikmaken van ons voorstel, dat wij dus op 13 mei gaan presenteren. Ten tweede hopen wij dat zoveel mogelijk supporters en sponsors hun seizoenkaart of sponsorovereenkomst voor het seizoen 2020/2021 verlengen. En de club doet de belofte dat we voor iedere thuiswedstrijd die wij komend seizoen vanuit overheidswege zonder publiek moeten spelen, vanwege het coronavirus, geld teruggeven. Het zou de club echt pijn doen als je je seizoenkaart of sponsorcontract nu al wel kunt verlengen, maar dat nog niet doet.”

Gudde doet een beroep op de overheid om mee te denken in deze crisistijd, want zolang er niet met publiek gevoetbald mag worden – en er dus sprake is van inkomstenderving – is het betalen van de huur een probleem voor FC Groningen.

“Die lasten kunnen we niet betalen als we geen of nauwelijks inkomsten kunnen genereren uit met name kaartverkoop en horecaomzet. Wij realiseren ons maar al te goed dat niemand iets kan doen aan deze situatie die – net als voor iedereen geldt – ons is overkomen en daarom zal iedereen voor een deel aan de oplossing moeten bijdragen. Wij denken dat het voor de gemeente, zeker ook op de lange termijn, van belang is dat FC Groningen een gezonde huurder is.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden