FC Groningen: Vak F één duel leeg en 15.000 euro boete

Foto: Jan Buurma

FC Groningen moet Vak F tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd, op zaterdag 10 augustus tegen FC Twente, leeghouden. Seizoenkaarthouders in Vak F zijn deze wedstrijd niet welkom. Bovendien moet de club een boete betalen van 15.000 euro, meldt FC Groningen.

FC Groningen is door de KNVB bestraft voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk tijdens de Eredivisiewedstrijd FC Groningen-Ajax. Algemeen directeur Wouter Gudde spreekt van ‘een dieptepunt’ voor FC Groningen.

FC Groningen kreeg vaker geldboetes en voorwaardelijke straffen voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk in het Hitachi Capital Mobility Stadion in de afgelopen seizoenen. Gezien de ‘strafkaart’ van de club waarop een voorwaardelijke wedstrijd zonder (een deel) van het publiek was opgenomen, was het afsteken van vuurwerk tegen Ajax de druppel voor de onafhankelijke aanklager.

FC Groningen heeft het voorstel dan ook geaccepteerd. Dit houdt in dat bij FC Groningen-FC Twente Vak F leeg moet blijven en bovendien alle seizoenkaarthouders met een ticket in dat vak de toegang tot het stadion moet worden ontzegd voor deze wedstrijd, meldt FC Groningen.

Dieptepunt

Algemeen directeur Wouter Gudde: “Supporters met een seizoenkaart in Vak F riskeren bovendien een stadionverbod, indien zij de wedstrijd wel bezoeken. Wij realiseren ons terdege dat hiermee ook onschuldige fans worden gedupeerd, maar dienen de straf ten uitvoer te brengen. Het betekent voor driehonderd supporters dat ze één thuiswedstrijd van hun club moeten missen. En dat is iets waar we allemaal heel erg van balen.”

“Als we de straf van de aanklager niet ten uitvoer brengen,” vervolgt Gudde, “riskeren we opnieuw een boete en een zwaardere straf. Dat we de steun van een deel van het publiek moeten missen, is een dieptepunt voor FC Groningen. De afkeurende reacties van het overgrote deel van ons thuispubliek toen het vuurwerk werd afgestoken op 20 april, was al een blijk van het feit dat de maat vol is en we willen na de thuiswedstrijd tegen FC Twente graag een dikke streep onder deze kwestie kunnen zetten.”

“Wat betreft vuurwerk blijven wij heel duidelijk: wij tolereren geen enkele vorm van zelf meegebracht vuurwerk in het Hitachi Capital Mobility Stadion of in de uitvakken bij onze uitwedstrijden! Naast het feit dat het verboden is, levert het mogelijk gevaarlijke situaties op voor jou als supporter en/of medesupporters.”

De club heeft vastgesteld dat het afsteken van vuurwerk bij onze thuiswedstrijden voornamelijk plaatsvindt op de Tonny van Leeuwen Tribune.

Om ongeoorloofd vuurwerk in ons stadion tegen te gaan, kiest FC Groningen ervoor om bij Ingang 1 van het Hitachi Capital Mobility Stadion extra uitingen aan te brengen, die supporters erop wijzen dat het binnenbrengen en afsteken van vuurwerk te allen tijde verboden is. Daarnaast zal er bij Ingang 1 met ingang van het seizoen 2019/2020 een nog strenger toegangsbeleid worden gehanteerd, gericht op meer controle. Ook zullen rondom het Hitachi Capital Mobility Stadion nieuwe veiligheidscamera’s worden geplaatst, die dienen ter preventie en voor registratie van onregelmatigheden.

Onderzoek naar georganiseerd vuurwerk

“Binnen de club zijn we aan het onderzoeken of we samen met onze ketenpartners georganiseerd en gecertificeerd vuurwerk kunnen toestaan,” besluit Gudde. “Op deze manier hopen we toch aan de wens van een grote groep supporters tegemoet te komen. Uiteraard zullen we een afvaardiging van onze supporters in deze plannen betrekken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden