Straf KNVB, vakken Z-side leeg bij eerste thuiswedstrijd

Foto: De Redactie

FC Groningen heeft de straf opgelegd door voetbalbond KNVB voor de ongeregeldheden tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax, die gestaakt werd, geaccepteerd. De vakken waaruit met vuurwerk werd gegooid, moeten bij de volgende thuiswedstrijd leeg blijven, meldt FC Groningen.

Doordat al besloten was dat bij de wedstrijd tegen Sparta geen publiek mag zijn, heeft de straf geen extra consequenties voor supporters. Het stadion bleef al geheel leeg, was besloten in overleg met burgemeester Koen Schuiling.

De wedstrijd tegen Ajax werd op zondag 14 mei na bijna tien minuten spelen gestaakt, nadat meerdere keren rookbommen op het veld waren gegooid en een supporter het veld betrad. Enkele dagen later werd het duel zonder publiek uitgespeeld.

De KNVB heeft Groningen naar aanleiding van de gebeurtenissen in overweging gegeven om nieuwe straffen in de toekomst te voorkomen om netten op te hangen of bepaalde tribunedelen gesloten te houden, meldt FC Groningen op de website.

Schade

Daarnaast meldt de voetbalclub bezig te zijn om de vuurwerkgooiers te vinden. Daarnaast laten ze juridisch onderzoeken of en in hoeverre de schade op hen is te verhalen. FC Groningen heeft forse schade geleden als gevolg van de incidenten rond de genoemde drie thuiswedstrijden. Het gaat om schade aan het veld, inkomstenderving vanwege het vroegtijdig staken van twee van deze drie wedstrijden, organisatiekosten voor het uitspelen van de twee gestaakte duels en de tegemoetkoming die supporters en sponsors kunnen claimen naar aanleiding van het (grotendeels) missen van de drie thuiswedstrijden tegen N.E.C., Ajax en Sparta.

Huisregels aangescherpt

Verder kondigt FC Groningen aan de ‘huisregels’ aan te scherpen, waarbij schending van die regels leidt tot een boete van 10.000 euro. ‘Bij alle overtredingen zullen zoals reeds gebruikelijk (langdurige) stadionverboden worden opgelegd. Bij het gooien van voorwerpen richting het veld wordt de geldboete verhoogd tot 15.000 euro en geldt een lokaal stadionverbod van tien jaar. Op het ongeoorloofd betreden van het veld staat een boete van 20.000 euro en een lokaal stadionverbod van 15 jaar. In de huisregels wordt bevestigd dat gezichtsbedekkende kleding niet is toegestaan’, meldt de club.

Daarnaast gaat de club het geld van de boetes gebruiken om te investeren in meer veiligheidsmaatregelen, waaronder betere camera’s.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen