FC Groningen sluit seizoen af met ruim 9 miljoen euro winst

Foto: Jan Buurma

FC Groningen heeft het seizoen 2021/2022 afgesloten met een positief netto resultaat van 9,2 miljoen euro. Dat blijkt uit de gepresenteerde jaarcijfers, meldt FC Groningen.

De winst komt grotendeels uit de transfers van Azor Matusiwa naar Stade de Reims in Frankrijk, Gabriel Gudmundsson naar de Franse kampioen Lille OSC en Bjorn Meijer naar Club Brugge.

Stichting Vrienden van FC Groningen

Daarnaast werd het eigen vermogen van 2,3 miljoen euro van de Stichting Vrienden van FC Groningen, ook bekend als het spelersinvesteringsfonds, overgedragen aan FC Groningen. Deze transactie was een gevolg van de voortijdige gehele aflossing van de geldlening van 6 miljoen euro aan het spelersfonds. Daardoor hoeft FC Groningen niet langer een deel van de toekomstige netto transferresultaten af te staan aan het spelersinvesteringsfonds, waardoor er meer geld beschikbaar komt om te investeren in voetbal en faciliteiten.

Het netto resultaat werd daarnaast bepaald door het negatieve bedrijfsresultaat van de club van ongeveer 600.000 euro en de te betalen 1,7 miljoen euro winstbelasting.

Eigen vermogen

De 9,2 miljoen euro zijn toegevoegd aan het eigen vermogen van de club en heeft daardoor een omvang van 10,8 miljoen euro.

“We mogen stellen dat FC Groningen in het seizoen 2021/2022 financieel behoorlijke stappen voorwaarts heeft kunnen zetten en daarmee een gezond fundament onder de club heeft gelegd”, aldus algemeen directeur Wouter Gudde. Hierdoor kunnen we verder blijven bouwen aan het verhogen van de voetbalbudgetten, hetgeen de kansen op sportief succes vergroot”. “Er zijn wellicht supporters die zullen zeggen: ‘Leuk en aardig allemaal zoveel miljoenen euro’s winst en het aflossen van schulden, maar wat hebben we eraan?’ Laat ik hierin duidelijk zijn: het doel van FC Groningen is niet perse om winst te maken of een grote som geld op de bankrekening te hebben staan.”

Gudde vertelt: “Er is voor 4,4 miljoen euro uitgegeven aan investeringen voor de eerste selectie in de vorm van transfersommen en contractverlengingen. Daarnaast is ruim 4,1 miljoen euro aangewend voor het verlagen van de schuldpositie, waaronder het volledig aflossen het spelersinvesteringsfonds. Voor het verbeteren van de stadionfaciliteiten in Euroborg – waaronder een nieuw Wifi-netwerk, nieuwe geluidsboxen en nieuwe videoschermen – is 700.000 euro uitgetrokken en tot slot is 6 ton gebruikt voor het afdekken van het operationeel tekort.”

Begroting

Voor het volgende seizoen 2022/2023 werkt FC Groningen met een verwachte omzet van 21,75 miljoen euro. Daarin is een tekort voorzien van 3,5 miljoen euro. “Dit is een groter negatief operationeel verlies dan waarmee wij de laatste seizoenen hebben gewerkt. Mede door de sterk gestegen vermogenspositie van de club vinden wij dit echter een aanvaardbaar hoger risico. Ten opzichte van het vorige seizoen neemt de voetbalbegroting met 1,7 miljoen euro toe, hetgeen de sportieve ambities van de club onderstreept.”

Het tekort zal ruimschoots worden gedekt uit transfers, vooral uit de verkoop van spits Jørgen Strand Larsen aan het Spaanse RC Celta. “Als wij dit seizoen bij de resterende thuiswedstrijden in Euroborg alle seizoenkaarthouders en sponsors mogen ontvangen, dan zullen wij over het seizoen 2022/2023 opnieuw winst maken om stappen vooruit te kunnen blijven zetten met FC Groningen”, besluit Gudde.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen