FC Groningen boekt winst mede dankzij steun supporters

Foto: Jan Buurma

FC Groningen heeft vorig seizoen ondanks corona een nettowinst behaald van 1 miljoen euro. De club zegt de zwarte cijfers voor een groot deel te danken te hebben aan de supporters.

FC Groningen maakte de jaarcijfers woensdagmorgen bekend. Het eigen vermogen van de club is toegenomen tot 1,6 miljoen euro.

De meeste supporters zagen af van de tegemoetkoming die ze konden krijgen voor de door coronamaatregelen gemiste wedstrijden. Bij de meeste wedstrijden van het afgelopen seizoen was geen publiek welkom door het coronavirus.

FC Groningen leed afgelopen seizoen een berekende schade van 9,2 miljoen euro door de gevolgen van de pandemie en dreigde af te stevenen op een verlies van 3,75 miljoen euro. Als alle seizoenkaarthouders en sponsors hun geld hadden teruggevraagd, dan zou dit op de genoemde 9,2 miljoen euro een schadepost hebben opgeleverd van ongeveer 6 miljoen euro.

De totale schade van 9,2 miljoen euro bestond uit de gemiste inkomsten door het spelen van wedstrijden zonder publiek, de gemiste horeca-jaaromzet en extra kosten voor de naleving van de coronamaatregelen. Het tekort kon grotendeels worden gedekt dankzij de steunmaatregelen van de overheid, het uitstellen van de stadionhuur, lagere wedstrijdkosten en het inleveren van salaris door spelers, staf en directie en andere bezuinigingen.

De campagne ‘Samen naar de Grote Markt’ zorgde voor een positieve ommezwaai, meldt FC Groningen. ‘Samen naar De Grote Markt’ heeft een fantastisch resultaat opgeleverd van in totaal zo’n 2,8 miljoen euro. Deze opbrengst heeft een hele belangrijke bijdrage geleverd aan het dekken van de schade van het spelen van wedstrijden zonder publiek. En heeft uiteindelijk geholpen het dreigende verlies van 3,75 miljoen euro om te buigen naar een winst van één miljoen euro”, aldus algemeen directeur Wouter Gudde.

FC Groningen werkt het huidige seizoen met een begroting van 20 miljoen euro, met daarin een begroot tekort van 2 miljoen euro. Dit tekort wordt gedekt uit transfers, vooral uit de verkoop van Azor Matusiwa en Gabriel Gudmundsson.

Groningen verwacht dit seizoen opnieuw winst te maken, waarbij uitgegaan wordt van het scenario dat supporters en sponsoren welkom blijven bij de wedstrijden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen