Basketballer Jason Dourisseau ontvangt Erepenning van gemeente Groningen

Foto: Jan Buurma

Basketballer Jason Dourisseau ontving zaterdagavond de Erepenning van de gemeente Groningen uit handen van burgemeester Koen Schuiling (VVD) en wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) van Sport.

Dourisseau speelde tien seizoenen voor Donar. Zijn carrière eindigde vorig jaar in maart abrupt als gevolg van corona, waarbij alle competities onmiddellijk werden stilgelegd.

“Met het toekennen van de Erepenning drukt het gemeentebestuur zijn waardering uit voor deze icoon in het Nederlandse en Groningse basketbal”, aldus de gemeente.

Jason Dourisseau is volgens de gemeente een icoon voor het Nederlandse basketbal en dan ook nog specifiek de stad Groningen. Een icoon en boegbeeld tijdens het spelen van 10 seizoenen voor Donar. “Zijn inzet, ambassadeurschap en benaderbaarheid voor jong en oud zijn een voorbeeld voor velen. Dat hij zich hier thuis voelt blijkt uit dat hij ook Nederlander is geworden, getrouwd is met een Nederlandse vrouw met wie hij twee kinderen heeft en hier is blijven wonen”, meldt de gemeente. “Momenteel is hij docent sport aan het Noorderpoort”.

“Player of the decade”

Jason is door het publiek gekozen als “player of the decade” en daarom is besloten zijn shirt met rugnummer 8 te ‘retireren’. Dit is de hoogste onderscheiding in de basketbalsport en houdt in dat jouw shirt met rugnummer in MartiniPlaza komt te hangen en het nummer door niemand anders ooit mag worden gedragen.

Naast het zelf basketballen was Dourisseau ook actief om de jeugd te stimuleren om te bewegen en sporten en het volgen van een gezonde levenswijze. Via de clinics van Donar op scholen, vanuit de gemeentelijke sportdagen en het organiseren van zijn eigen JD basketbal Camp in de zomer heeft hij duizenden jongeren bereikt met zijn boodschap.

De Erepenning werd uitgereikt na afloop van de thuiswedstrijd van Donar tegen Heroes Den Bosch. Bijzonder is dat Erik Braal, de coach waarmee Jason als captain van het team zo succesvol was aanwezig was, maar nu als coach van Heroes Den Bosch. De wedstrijd werd echter verloren met 62-68.

Erepenning van gemeente Groningen

De Erepenning van de gemeente Groningen is sinds de invoering in 1998 nu 45 keer uitgereikt. De afgelopen jaren werd de Erepenning uitgereikt aan WEEVA (2021), Auke de Boer (2021), Monique Pennings (2020), Feya Strijk-Braunius (2020), Hans Nijland (2019), Jos Aartsen (2019), Ton Broekhuis (2019), Douwe Draaisma (2018), Stichting KEI (2018), Sibrand Poppema (2018), Peter Weening (2018), Ab Smit (2017), Boer Dijkhuis (2017) en het onderzoeksteam van Ben Feringa (2016).

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden