Voorspelling RUG-economen: Twaalf goud, elf zilver en elf brons voor Nederland op Olympische Spelen

Foto: Gerhard G. via Pixabay

Twaalf gouden (evenveel als in Sydney in 2000), elf zilveren en elf bronzen medailles. Dat is de voorspelling van de RUG-economen Fabian ten Kate en Elmer Sterken voor de Nederlandse Olympische Ploeg in Tokyo. Daarmee zou Nederland volgens Ten Kate en Sterken op een zesde plaats in het landenklassement komen en komt de top-10-doelstelling van NOC*NSF uit.

WK prestaties

Ten Kate en Sterken gebruiken een econometrisch model en baseren hun voorspelling op het gemiddelde succes van Nederlandse sporters tijdens de in de afgelopen jaren gehouden wereldkampioenschappen in alle 339 te houden evenementen. Zij nemen daarin ook het mogelijke thuisvoordeel voor sporters mee. Dit model is volgens de economen een verbetering ten opzichte van het model dat voor de medailleprognose van 2016 werd gebruikt, omdat het relevantere informatie bevat.

Toplanden

De Verenigde Staten, China en het thuisland Japan voeren volgens de voorspelling van Ten Kate en Sterken het medailleklassement aan. In de top-10 zijn verder Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italiƫ en Zuid-Korea vertegenwoordigd.

De Olympische Spelen 2021 in Tokio worden gehouden van 23 juli 2021 tot 8 augustus 2021. Het zijn de 29ste olympische zomer spelen die worden gehouden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden