Sportscholen voeren zaterdag actie

Foto: 5132824 via Pixabay

Sportscholen in het hele land voeren zaterdag actie voor heropening. Zeker 200 sportschoolhouders bieden zaterdag sportlessen aan.

Het is een landelijke actie onder de naam Sportscholen Open, waarbij inmiddels meer dan 350 sportscholen aangesloten zijn. Zie hier een uitgebreide lijst.

Met de actie hoopt de branche het kabinet ertoe te bewegen de sportscholen weer open te laten gaan. De lessen worden aangeboden in de buitenlucht en aan een beperkt aantal sporters tegelijk. Zo hoopt initiatiefnemer Exclusieve Sportcentra de fitnesssessies veilig te houden voor coronabesmettingen.

Gesloten

Al sinds half december zijn de sportscholen gedwongen hun deuren te sluiten door het kabinet. Afgelopen dinsdag kondigde demissionair-premier Mark Rutte diverse versoepelingen aan. De sportscholen werden daarbij echter niet genoemd. En dus vinden de sportschoolhouders het tijd voor actie. Zij vinden dat sportscholen tijdens een gezondheidscrisis juist een belangrijke rol te vervullen hebben. Zo kunnen de mensen tenslotte fit blijven.

‘Met de actie vragen wij om aandacht voor gezondheid en herstel. Sportcentra en yogastudio’s hebben een belangrijke rol te vervullen op dit gebied en krijgen momenteel niet de kans om dit te doen. We geven zaterdag coronaproof buitenfitness en ‘groepsles’. We gaan letterlijk de straat op’, aldus Annemiek Smegen van QUENO Sport & Fitness Westerbork.

Veilig

Momenteel zijn meer dan 2500 fitnesscentra gesloten. Ruim drie miljoen Nederlanders die lid zijn van een sportschool en die nu niet de regie kunnen nemen over hun eigen gezondheid willen weer bewegen. Dat kan zonder problemen: in de sportschool, binnen, veilig en op 1,5 meter afstand.

‘Niet sporten zorgt voor: overgewicht, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, verminderde immuniteit, stress, depressie, burnout, hart- en vaataandoeningen en meer. Daarom is het tijd voor een aanpak gericht op gezondheid en herstel’, benadrukt Annemiek Smegen. Zij en haar collega’s begrijpen niet waarom zij omwille van ‘gezondheidsredenen’ nog niet mogen heropenen.

Aanmelden

De organisatie van de actie heeft een speciale website opgezet. Daar kunnen sportschoolhouders zichzelf aanmelden om mee te doen aan de actiedag. Binnen enkele uren hadden al meer dan honderd sportscholen dat gedaan, meldde een medewerker.

De sportschoolhouders zijn echter wel van plan om zich aan de geldende coronaregels te houden. Per les mogen maximaal 2 leerlingen meedoen. En zoals gezegd worden de lessen in de buitenlucht gegeven. Zo vallen de lessen binnen de regel dat er gesport mag worden in duo’s, exclusief trainer.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden