Brandstichtingen in zendmasten

Foto: Jan Buurma

In Groningen werd vrijdagavond geprobeerd brand te stichten in een zendmast. De brand ontstond aan de Koningsweg in Groningen rond 21.00 uur.

Nadat de brandstichter betrapt werd door een omstander, vluchtte de dader per auto, meldt RTV Noord.

Ook woedde in het Brabantse Oudenbosch afgelopen nacht brand in twee zendmasten. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om brandstichting.

In de afgelopen week werd ook aangifte gedaan van brandstichtingen in zendmasten in Liessel, Beesd, Rotterdam en Nuenen.

“De verbindingen zijn hard nodig voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen en dan zijn er mensen die moedwillig zendmasten in de fik steken. Onbegrijpelijk en onacceptabel”, zei toen directeur Rob Bongenaar van Monet, dat namens de mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo de plaatsing van antennes afstemt met overheden.

Volgens Bongenaar worden alle (pogingen tot) brandstichting direct doorgegeven aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De NCTV stelde vorig jaar al vast dat er groeiend protest is tegen zendmasten vanwege de uitrol van het 5G-netwerk. De actievoerders beweren dat de straling van antennes slecht is voor de gezondheid en het milieu. Volgens Bongenaar is bij één brandstichting van afgelopen week op de zendkast de tekst ‘Fuck 5G’ geschreven.

Voor Bongenaar is het een raadsel wat het motief is voor deze golf aan brandstichtingen. “Je kunt het alleen maar vermoeden.” Als het al zou gaan om een verondersteld verband tussen 5G en coronona, dan is dat volgens hem “volstrekte onzin. We hebben nog niet eens 5G in Nederland. Voor dit soort complottheorieën is geen enkel bewijs.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden