Politieactie: Kalasjnikov-geweren, vuistvuurwapens, munitie en drugs aangetroffen

Foto: CC0/Alexander Lesnitsky by Pixabay

Bij de grootschalige politieactie vorige week donderdagavond werd een arsenaal aan wapens gevonden, meldt het Openbaar Ministerie.

In totaal werden drie Kalasjnikov-geweren, meerdere vuistwapens, grote hoeveelheden munitie van diverse (zware) kalibers, kilo’s synthetische drugs, een zwaar explosief, kruit, springstoffen, zuren, kapmessen en honkbalknuppels aangetroffen bij doorzoekingen en aanhoudingen op zeventien locaties in Noord-Nederland.

Ook werd in een van de doorzochte panden veel lege, doorzichtig plastic verpakkingen van handgranaten gevonden.

Röntgenapparatuur

Defensie was eind vorige week aanwezig met een speciale zoekploeg, die röntgenapparatuur inzette voor het traceren van verstopplaatsen. Dat resulteerde in de vondst van gebruiksklare wapens en munitie in meerdere verborgen ruimten. Onder een plafond werd een zak munitie gevonden. In een afgesloten kluis werd een vuurwapen ontdekt met de inzet van een röntgenapparatuur door Defensie. In de tuin van een van de verdachten werd een ingegraven kunststof ton ontdekt.

Ook werd beslag gelegd op telefoons, simkaarten, computers, laptops, gegevensdragers, valse identiteitspapieren en administratie.

Tien verdachten

Bij de actie zijn tien verdachten aangehouden: een man (34) uit Oosterwolde, twee mannen (31 en 34) uit Leeuwarden, een man (35) uit Roosendaal, een man (35) uit Beilen, een man (43) uit Marum, een vrouw (38) uit Groningen, een man (36) uit Hoogeveen en twee mannen (24 en 33) zonder vaste woon of verblijfsplaats.

Alle verdachten zijn voorgeleid en blijven voorlopig vast. De verdachten zitten in beperkingen. De 43-jarige verdachte uit Marum werd bij zijn aanhouding in zijn been geschoten. De verdachte is buiten levensgevaar.

De invallen en doorzoekingen volgden na maandenlang intensief onderzoek.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden