In totaal 26 aanhoudingen voor gewelddadige incidenten

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/Dickelbers

De politie heeft vanaf maart dit jaar in totaal 26 verdachten aangehouden voor straatroven, openlijk geweld en diefstal van tientallen scooters.

Sommige verdachten zijn meerdere keren aangehouden voor betrokkenheid bij verschillende zaken. Het gaat in totaal om jongeren tussen 13 en 20 jaar uit de stad Groningen, meldt de politie.

Het onderzoek startte in maart nadat in februari een aantal mishandelingen plaatsvond in Groningen. Hierbij werd onder andere een fietser bij het tunneltje aan de Beijumerweg mishandeld en werd een man bij een verkeersruzie op de Friesestraatweg op zijn hoofd geslagen met een hamer. Kort daarvoor vond op de Sluiskade een mishandeling plaats, waarbij gedreigd werd met een vuurwapen.

“Dat was het moment waarop we zeiden: dit kan zo niet, hier gaan we fors op inzetten. Daarop is er recherchecapaciteit vrijgemaakt en hebben we samen met de gemeente het toezicht op straat ge├»ntensiveerd”, aldus Klaas Dunnink, teamchef basisteam Groningen-Noord.

Uit het onderzoek bleek dat er meer vergelijkbare zaken tussenzaten, waarbij een patroon zichtbaar was. Bij deze incidenten leken vooral jongeren uit het noordelijk deel van de stad Groningen betrokken. Zij worden, in verschillende samenstellingen, verantwoordelijk gehouden voor deze ernstige incidenten. Het lijkt er op dat zij met het plegen van de feiten uit waren op status en geld.

Uiteindelijk zijn verdachten aangehouden voor zeker acht zware incidenten die voor veel onrust zorgden in de wijken in het Noorden van de stad. Drie verdachten werden aangehouden voor(mede)verantwoordelijk voor de ongeregeldheden tijdens de afgelopen jaarwisseling in de Voermanstraat. Ook zijn er meerdere diefstallen van scooters opgelost en werden onderdelen van scooters teruggevonden bij de aangehouden verdachten. Dit onderzoek, waarbij het vermoedelijk gaat om tientallen gestolen scooters, loopt nog. Hierbij worden nog meer aanhoudingen verwacht.

Het extra toezicht op straat blijft ook de komende periode zichtbaar aanwezig, meldt de politie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden