Opbrengst hennepactie: Ruim 300.000 euro en acht aanhoudingen

Foto: Publiek Domein

Acht verdachten werden dinsdag 9 juni aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige hennepteelt, geldhandel en/of witwassen. De aanhoudingen zijn verricht in twee afzonderlijke onderzoeken.

Dat meldt de politie.

Op 16 locaties werden zoekingen gedaan. Bij deze zoekingen werd een grote som geld, meerdere auto’s, administratie, computerapparatuur en waardevolle goederen in beslag genomen. Ook werden meerdere vuur- en slagwapens gevonden en in beslag genomen.

Bij de actie werden geldhonden ingezet. Bovendien werd de expertise van zoekteams van defensie ingezet.

Facilitator leidt naar hennephandel
De aanleiding van het onderzoek naar aanleiding was informatie dat er in een loods aan Het Aanleg in Winsum mogelijk een hennepkwekerij zou zitten. Tijdens het onderzoek werd naast de kwekerij zelf vooral ook aan de mensen er omheen die het meeste geld verdienen.

Dat leidde vandaag tot vijf aanhoudingen op of bij het woonwagenkamp aan De Kring in Groningen (vier mannen van 20, 24, 30 en 32 jaar en een 29-jarige vrouw) en de aanhouding van de 45-jarige eigenaar van de bewuste loods in Winsum. Deze laatste wordt gezien als facilitator. Hij is eigenaar van het pand en daardoor medeverantwoordelijk voor wat er in het pand gebeurt.

In het bedrijfspand aan Het Aanleg in Winsum werd een kwekerij met naar schatting 1000 planten aangetroffen. De hennep en de gebruikelijke kweekapparatuur zoals lampen, filters en ventilatoren werden in beslag genomen vernietigd.

Misdaad mag niet lonen
Er werden op 13 locaties zoekingen gehouden. Daarbij is ook gebruik gemaakt van een geldhond en een flexibel searchteam van defensie. Hierbij werd voor bijna 3 ton aan contact geld in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op negen vuurwapens, een stroomstootwapen en vier slagwapens. Ook zijn acht auto’s, een scooter, een motor, een aanhangwagen, twee flatscreens en sieraden in beslag genomen. Uit onderzoek moet blijken of de verdachten inderdaad op criminele wijze geld hebben verdiend.

Growshop
Ook werd een inval gedaan in de growshop aan de Wasaweg in Groningen. Daar is een behoorlijke hoeveelheid goederen aangetroffen die gebruikt worden in de hennepteelt. Deze goederen zijn in beslag genomen en vernietigd. Sinds 1 maart 2015 zijn voorbereidingshandelingen voor de hennepkweek strafbaar gesteld. Samen met de gemeente wordt bekeken of hier ook bestuurlijke maatregelen op zullen volgen.

Tweede onderzoek
De politie heeft aan de Peizerweg in Groningen een inval gedaan in een woning. Daar stonden in een schuur zo’n 3000 stekjes en 80 moederplanten. Een 33-jarige man en een 35-jarige vrouw uit Groningen werden aangehouden. De politie had informatie ontvangen over de hennepkwekerij.

Hoewel het pand tegenover het woonwagenkamp staat, gaat de politie op dit moment uit van twee afzonderlijke onderzoeken. Behalve een inval in de woning is er ook in de woningen van de verdachte een zoeking gedaan. Hierbij werd ruim 20.000 euro, een vuurwapen en een stroomstootwapen in beslag genomen. Ook werd beslag gelegd op een woning.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen