Politie lanceert check op inloggegevens

Foto: Publiek Domein

De politie heeft vrijdag een nieuwe controlefunctie gelanceerd waarop kan worden gekeken of iemands e-mailadres of andere inloggegevens in criminele handen zijn gevallen.

Het nieuwe middel in de strijd tegen cybercriminaliteit is een database met al ruim zestigduizend e-mailadressen, verzameld door de politie bij onderzoeken.

Met een eenvoudige check van het e-mailadres op de website politie.nl kunnen mensen achterhalen of hun gegevens zijn misbruikt.

Wanneer iemands gegevens voorkomen in die database, dan stelt de politie de gebruiker na invoer van het e-mailadres op de hoogte en geeft tips hoe te handelen.

Volgens de politie is de controlefunctie “opnieuw een stap om de burger weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit”. De database zal voortdurend aangevuld worden.

Bij onderzoeken van de politie worden soms servers vol data in beslag genomen. Hier zitten ook e-mailadressen, gebruiksnamen en wachtwoorden van burgers tussen, meldt de politie. Deze gegevens worden vervolgens gebruikt voor verschillende vormen van oplichting zoals phishing of om een website plat te leggen.

Het advies is om regelmatig je wachtwoord te checken en te wijzigen. Daarmee maak je de criminelen het moeilijker.

De politie in Duitsland voerde enkele weken geleden deze werkwijze voor het eerst in. Nederland is het tweede land dat deze service biedt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden