Waarschuwing politie: ‘Hang direct op als “Microsoft” medewerker belt’

Foto: Publiek Domein

Bij de politie in Noord-Nederland zijn alleen al dit jaar ruim 100 aangiftes binnen gekomen van mensen die benaderd zijn door mensen die zich uitgeven als ‘medewerkers van Microsoft’. Deze mensen spreken veelal Engels. De politie adviseert wanneer mensen gebeld worden, direct de verbinding te verbreken.

Deze mensen proberen het vertrouwen te winnen door aan te geven dat je een probleem hebt met je pc, meldt de politie. Vaak geven ze aan dat er een virus op de pc aanwezig is of dat er een update nodig is.

Werkwijze

Om mee te helpen de problemen op te lossen verzoeken ze vervolgens een meekijkprogramma te mogen installeren op de computer. Hierna lijkt het of ze geld overmaken op je bankrekening, maar in werkelijkheid komt dit geld van je spaarrekening. Na het “oplossen” van het probleem op je PC komt de rekening voor de leverde hulp.

Deze rekening kan wel oplopen tot bedragen boven de tienduizend euro. Een van de manieren die op dit moment veel wordt toegepast is dat je moet betalen door de aanschaf van iTunes-betaalkaarten en de codes hiervan door te geven aan de oplichters. Daarnaast komt het ook voor de ze zelfstandig geld van je rekening afschrijven.

Het cybercrimeteam van de politie Noord-Nederland doet, samen met andere Cybercrimeteams in het land onderzoek naar deze vorm van criminaliteit. Het schadebedrag bedraagt inmiddels ruim 138.000,00 euro. De politie werkt hierin samen met Interpol. De verdachten opereren vanuit het buitenland.

Wat kun je zelf doen om dit te voorkomen?

Het advies is direct de verbinding te verbreken. Als het mogelijk is schrijf dan de naam en het telefoonnummer op waarmee de oplichter gebeld heeft en geef dit nummer door aan de politie.

Microsoft zal nooit zelf contact opnemen over problemen met de pc. De oplichter kan niets doen als je niet inlogt en niets hebt geïnstalleerd. Mocht mensen wel handelingen hebben uitgevoerd en mogelijk ook al betaald hebben, neem dan zeker contact op met de politie.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden