Zakkenrollers actief in binnenstad Groningen

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid

In de binnenstad van Groningen zijn de laatste tijd veel zakkenrollers actief.

De politie en de gemeente Groningen hebben hierover de laatste weken veel signalen gekregen, melden ze samen in een persbericht.

De zakkenrollers zijn vooral actief tijdens stapavonden als het gezellig is en druk in de stad. Doordat mensen uitgelaten en minder alert zijn, is het voor zakkenrollers vaak relatief gemakkelijk om hun slag te slaan en er ongezien vandoor te gaan.

Werkwijze

De zakkenrollers gaan op verschillende manieren te werk. Zo kan iemand aangesproken worden voor een sigaret of vuurtje, terwijl op het moment van de afleiding iemand anders je beroofd. Ook zijn er gevallen bekend dat iemand op straat op een vervelende manier wordt ingesloten door een aantal personen. Vervolgens wordt de persoon aangestoten of krijgt deze een arm om zich heen. Het slachtoffer is hierdoor afgeleid en wordt vervolgens beroofd van telefoon of portemonnee. Ook gebeurt het dat de dieven in een café spullen meenemen die makkelijk voor het grijpen liggen.

Gedupeerden worden opgeroepen zich meteen te melden als ze slachtoffer zijn geworden van zakkenrollers.

Samenwerking

Om zakkenrollerij aan te pakken is samenwerking erg belangrijk. Daarom hebben politie en gemeente regelmatig contact met bijvoorbeeld vertegenwoordigers van horecagelegenheden. Zo starten de gemeente Groningen en de afdeling Groningen van de Koninklijke Horeca Nederland binnenkort een campagne “Let op je spullen”.

Om diefstallen tijdens het uitgaan te voorkomen is het Openbare Orde Team van de politie aangevuld met extra zichtbare en onzichtbare medewerkers. Zowel in de binnenstad als om de Diepenring heen vindt toezicht plaats om zicht te krijgen op verdachte personen.

In afgelopen weken heeft de politie meerdere verdachten hiervoor aangehouden. Tegen een aantal loopt het onderzoek nog.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden