Meer drugslabs ontmanteld in Noord-Nederland

Archief De Redactie
Archief De Redactie
Foto: Politie Groningen

Het aantal ontmantelde productielocaties van synthetische drugs in Noord-Nederland is in 2022 gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Vorig jaar werden elf drugslabs opgerold, zes meer dan in 2021, meldt de politie.

Ook het aantal ongelukken met drugslabs nam toe. “En dat is een zorgelijke ontwikkeling”, zegt sectorhoofd Sylvia te Wierik van de Dienst Regionale Recherche.

Uit de jaarlijkse cijfers van het aantal ontmantelde drugslabs en kwekerijen blijkt verder dat het aantal aangetroffen drugsdumpingen en opslaglocaties is gedaald ten opzichte van 2021.

In de provincie Groningen gaat het om vier laboratia, namelijk in Kiel-Windeweer, Veendam, Nieuw-Beerta en Oude Pekela. In Nieuw-Beerta werd voor het eerste een cocaïnewasserij aangetroffen. Dat is een lab waar de naar Nederland gesmokkelde cocaïne, vaak verstopt in bijvoorbeeld kleding of shampoo, wordt onttrokken.

Meer ongelukken

In Groningse drugslabs vonden drie ongelukken plaats. In Kiel-Windeweer werd een lichaam aangetroffen op het terrein waar kort daarvoor een drugslab werd ontdekt. In Oude Pekela werd, na een melding van een brand, een drugslab aangetroffen. De omgeving moest worden ontruimd en tijdens de brand waren er meerdere ontploffingen. In Veendam ontplofte bij een xtc-lab een ketel.

Een mogelijke oorzaak van de toename in het aantal ongelukken kan zijn dat er – na de piek in instappen en aanhoudingen in 2020 als gevolg van ontcijferde cryptocommunicatie – minder ervaren criminelen aan het werk zijn. “Het werken met chemische stoffen en processen vergt specifieke kennis en ervaring – en dat lijkt te ontbreken met branden en explosies als gevolg”, zegt Te Wierik.

Zorgelijke ontwikkeling

Te Wierik noemt de toename in ongelukken zorgelijk. “Los van de strafbare feiten, het gevaar van een drugslab voor de omgeving is heel fors. Je kunt je niet voorstellen wat de impact is van een explosie in een drugslab op een woonwijk.”

Oproep melden van verdachte omstandigheden

Het blijft daarom belangrijk om alert te zijn op signalen van drugslabs. Het signaleren van verdachte omstandigheden ligt in eerste instantie bij de politieagenten in de basisteams. Maar de politie heeft de burger hard nodig in de aanpak van deze criminaliteit.

Signalen zijn bijvoorbeeld chemische geuren of afgeplakte ramen en deuren. “Soms zie je ook verdachte personen die op vreemde tijden rondrijden met busjes of zie je opeens allemaal beweging rondom een schuur of loods, waarbij er gesleept wordt met spullen”, zegt Gerry. “Het zijn allemaal stukjes informatie die de politie nodig heeft in het onderzoek, juist om zoveel mogelijk informatie en bewijs te verzamelen.”

Melden helpt dus echt. “We begrijpen ook dat het spannend is om verdachte situaties of vermoedens te delen”, zegt Te Wierik. “Maar wij gaan heel zorgvuldig met tips en andere informatie om. En als je echt anoniem wil blijven, is er Meld Misdaad Anoniem. Je blijft anoniem, ook voor ons.”

Tips kunnen worden doorgegeven via de politieapp of het meldformulier op politie.nl of telefonisch via telefoonnumer 0900-8844. Anoniem kan door te bellen naar Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of gebruik het meldingsformulier van M.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen