Politie waarschuwt voor oplichters in houtverkoop

Foto: Nowaja via Pixabay

De politie ontvangt de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout. “Door de forse stijging van de gasprijs zien oplichters daar een verdienmodel in”, aldus de politie.

De vraag naar houtpellets en haardhout is door de forse stijging van de gasprijs flink gestegen. Oplichters bieden zogenaamd hout te koop. Er zijn volgens de politie nu ruim 60 malafide webshops actief. Al meer dan 500 aangiftes zijn bij de politie binnengekomen.

Het bestellen en betalen gaat vaak via een website haardhout, maar vervolgens krijgen de slachtoffers niets geleverd. Oplichters maken ook misbruik van bedrijfsnamen,die wel echt haardhout verkopen, maar zelf geen website hebben. Kwaadwillenden richten dan een website op met dezelfde bedrijfsnaam, waarop ze haardhout of pelletkorrels zogenaamd ‘aanbieden’.

Tips

Op de website van de winkel kunnen klanten controleren waar het bedrijf is gevestigd en of de webshop telefonisch bereikbaar is. Ook melden betrouwbare websites informatie over het retourneren van producten. Kunt u daar op de website niets over vinden? Dan is het verstandiger om bij een andere winkel te kopen.

De politie heeft daarnaast een aantal tips om geen slachtoffer te worden van oplichting bij het kopen van haardhout. “Sommige sites zijn erbarmelijk slecht vertaald, waardoor niet bestaande houtsoorten worden vermeld zoals ‘gecomprimeerd logboek’, ‘samengeperst houten logboeken’, ‘verdichte nachtstammen’ en ‘lang houdbaar nachthout”, aldus Gijs van der Linden, teamleider bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). “Dit soort taalgebruik alleen al zou consumenten moeten waarschuwen om alert te zijn.” Ook gebruiken malafide webwinkels vaak buitenlandse rekeningnummers.

De laatste jaren schieten malafide webwinkels, ook de nepshops genoemd, als paddestoelen uit de grond. De politie publiceert inmiddels een dagelijks bijgewerkte lijst van 150 websites waarover meldingen binnenkwamen.

Ook organisaties als de Fraudehelpdesk, de Consumentenbond en het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX ontvangen de laatste tijd veel meldingen over oplichting rond de aankoop van hout.

De politie roept slachtoffers op vooral aangifte te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen