Politie moest meer geweld gebruiken bij incidenten vorig jaar

Foto: Publiek Domein

De politie heeft vorig jaar meer geweld gebruikt dan het jaar daarvoor. “Het effect van de coronatijd op de samenleving, en daarmee ook op het politiewerk, is terug te zien in de geweldscijfers van de politie”, meldt de politie in een toelichting.

Bij de politie-eenheid Noord-Nederland moesten agenten vorig jaar bij 1.363 incidenten 2.127 keer geweld gebruiken. Dat blijkt uit de politiecijfers. Landelijk werd 18.477 keer geweld gebruikt, zo’n 2000 incidenten meer dan in 2020.

“We zagen het afgelopen jaar dat de lontjes van mensen in coronatijd wat korter zijn geworden. Groepen mensen zochten soms de confrontatie met elkaar, maar ook met ons. Bij contacten met burgers die normaal gesproken rustig verlopen, kwam regelmatig onderliggende irritatie naar boven”, aldus Joop de Schepper, hoofd Operatiën eenheid Noord-Nederland. “De cijfers laten zien dat we in ruim 99% van de situaties waarin we ter plaatse gaan, geen geweld hoeven te gebruiken. Het gesprek is dus veruit ons belangrijkste middel. Dat vind ik een mooie constatering”.

In ruim de helft van de gevallen waarbij de politie geweld gebruikte, ging het om duw- of trekwerk of vechten, maar kwamen er geen wapens aan te pas. “Opvallend is verder de stijging van de lange wapenstok, waterwerper en traangas en meer inzetten van de bereden politie”. Deze toename is onder andere te verklaren door de vele demonstraties waarbij de politie afgelopen jaar op moest treden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen