Cijfers drugslabs en -dumpingen Noord-Nederland: Eén drugslab opgerold in Groningen vorig jaar

Archief De Redactie
Foto: Politie Groningen

In de provincie Groningen is vorig jaar één drugslab opgerold. Dat blijkt uit de cijfers drugslabs en -dumpingen 2021 Noord-Nederland, die de politie maandag bekendmaakte.

In Noord-Nederland werden in totaal vijf drugslabs opgerold, drie opslaglocaties aangetroffen en elf keer chemisch drugsafval gedumpt. Dat is een daling volgens de politie ten opzichte van piekjaar 2020.

In Ter Apel werd vorig jaar maart de drugslab opgerold in de provincie Groningen. Dat waren er twee minder dan in het jaar daarvoor.

In 2020 waren de cijfers hoger dan vorig jaar doordat de georganiseerde misdaad in 2020 een flinke klap kreeg. “In 2020 heeft de georganiseerde misdaad een klap gehad door de toen behaalde successen vanuit de gekraakte netwerken”, aldus Sylvia te Wierik, sectorhoofd van de Dienst Regionale Recherche in Noord-Nederland.

Sylvia te Wierik, sectorhoofd van de Dienst Regionale Recherche in Noord-Nederland denkt niet dat de daling door zal zetten. “Zolang er vraag naar synthetische drugs is, zullen criminelen in die markt springen.”

Omdat drugslabs zo gevaarlijk zijn voor mens en milieu is het opsporen ervan ook in 2022 een prioriteit van de Noord-Nederlandse recherche. ““We zijn voorlopig zeker niet af van drugslabs en alle gevaren die daarbij komen kijken. Wij zullen dus ook fors inzetten op de opsporing en aanpak van deze ondermijnende criminaliteit”.

Dumplocaties

In totaal elf dumplocaties met afval werden aangetroffen in Noord-Nederland. Het gaat om zes dumpingen in Groningen. In Groningen werden begin april in een weekend op vijf verschillende plaatsen jerrycans en vaten gevonden. In de jerrycans zaten verschillende vloeistoffen afkomstig van een drugslab.

In de provincie Groningen werden geen opslaglocaties aangetroffen. Wel werden twee locaties in Drenthe en één in Friesland aangetroffen.

Minder hennepkwekerijen

In 2021 zijn 184 hennepkwekerijen ontmanteld in Noord-Nederland. In 2020 waren dit er 246. Het aantal hennep-gerelateerde ontmantelingen loopt landelijk al een aantal jaar terug. De focus in de opsporing is verschoven van hennep naar harddrugs vanwege het grotere gevaar voor mens en milieu. Te Wierik benadrukt dat de politie nog altijd inzet pleegt op het gebied van hennep: “Als er signalen bij ons binnenkomen die duiden op een hennepkwekerij, dan reageren we hier altijd op. We roepen mensen dan ook op om dergelijke signalen altijd te melden.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen