Aantal drugslabs gedaald in Noord-Nederland; aantal dumplocaties gestegen

Archief De Redactie
Foto: Politie Groningen

Het aantal drugslabs is in de eerste zes maanden van 2021 gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat blijkt uit de halfjaarlijkse gepresenteerde cijfers van het European Reporting on Illicit Synthetic Substance Production Sites (ERISSP).

De eerste zes maanden van dit jaar werd één productielocatie opgerold in Groningen, meldt de politie. In Ter Apel werd in een loods een compleet ingericht en werkend drugslab voor de productie van amfetamine aangetroffen. Drie mannen, die hier bezig waren met de productie van amfetamine, werden hierbij aangehouden. Het drugslab werd ontmanteld en de aangetroffen amfetamine, grondstoffen en installatie zijn in beslag genomen.

Wel zijn er in Groningen vijf dumplocaties met afval afkomstig van de productie van synthetische drugs aangetroffen. Begin april werden in Groningen in een weekend op vijf verschillende plaatsen jerrycans en vaten gevonden. In de jerrycans zaten verschillende vloeistoffen afkomstig van een drugslab. Vorig jaar trof de politie vier dumplocaties aan in de provincie.

In augustus van dit jaar werd middenin een woonwijk in Nieuw-Roden een drugslab opgerold. Drugslaboratoria en opslagplaatsen zijn een groot risico in woonwijken en op bedrijfsterreinen. Niet alleen het productieproces, maar ook de opslag van chemische stoffen is gevaarlijk voor mens, milieu en leefomgeving.

De drugslabs zijn op verschillende manier te herkennen, onder meer door zien, ruiken en horen. Lees hier hoe een drugslab te herkennen is.

De politie meldt tevens dat melden helpt en vraagt mensen met tips over deze criminele activiteiten dit door te geven aan de politie via de politieapp, het meldformulier op politie.nl of telefonisch via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden