Politiebikers krijgen blauwe ‘zwaailichten’

Foto: ©Politie Nederland

De politie is gestart met het testen van blauwe zwaailichten voor agenten op de fiets. Sinds oudejaarsnacht test het basisteam Groningen Centrum van de politie vier fietsen met blauwe zwaailichten.

De proef met de zwaailichten duurt vier maanden en loopt van 1 januari 2021 tot en met april 2021. Het basisteam Groningen Centrum is één van de zes Nederlandse team die het systeem gaat testen. Ook in de regio’s in de regio’s Tilburg, Breda, Amsterdam, Zoetermeer en Boxtel wordt de proef gehouden.

De politie verwacht door de betere zichtbaarheid veiliger en efficiënter te werk te kunnen gaan. “Als politiebikers zijn we niet altijd goed zichtbaar”, aldus Nick Schuermans, politiebiker, projectleider en de initiatiefnemer van de pilot. “Dat is enerzijds onze kracht wanneer we onopvallend in een wijk willen surveilleren, maar aan de andere kant zijn er ook situaties waarin je juist wel wilt opvallen. Optische lichtsignalen kunnen dan bijdragen aan een veiligere werkomgeving. Denk aan het verlenen van assistentie bij een verkeersongeval of wanneer je op een donkere weg een spoedmelding krijgt”.

De bikers hebben als de zwaailichten zijn ingeschakeld op de fietsen geen voorrang op andere voertuigen in tegenstelling tot andere hulpverleningsvoertuigen. De politie zegt terughoudend om te gaan met het voeren van de lampen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden