Groningse terrassen weer open per 1 juni

Foto: Archief De Redactie

De horeca mag vanaf aanstaande maandag 1 juni weer open na de verplichte sluiting op 15 maart van alle eet- en drinkgelegenheden. En dat geldt ook voor de terrassen.

Vele gasten kunnen niet wachten om weer met een hapje en drankje te kunnen genieten op het terras. “Het is een begin en dat doen we met een Koninklijk onthaal”, zegt Irene van der Velde, voorzitter van de afdeling Groningen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en is spreekbuis namens de Groningse horeca.

KHN is de ondernemersorganisatie van de Nederlandse horeca. Van der Velde is in de gemeente Groningen de voorzitter van de lokale KHN-afdeling met zo’n 300 leden.

Voor wat betreft de terrassen, hebben KHN en de gemeente gezamenlijk gekeken naar de mogelijkheden. Met name in de binnenstad geeft dat grote uitdagingen door de vele gebruikers waar de gemeente ook rekening mee moet houden. Fiets- en autoverkeer, openbaar vervoer, vrachtverkeer, bevoorrading en natuurlijk voetgangers. En er moet afstand worden gehouden.

Volgens van de Velde is de gemeente zeer welwillend geweest om de horeca de reikende hand te bieden. De gemeente heeft donderdag hun tijdelijke terrassenbeleid bekend gemaakt. “Er mag meer waar het kan maar de voetgangers moeten wel veilig gebruik kunnen blijven maken van de openbare ruimte”. “En die hebben door Corona nu eenmaal meer afstand nodig dan anders: tot elkaar en tot de terrassen. Dat maakt de situatie in de binnenstad erg complex en niet altijd gunstig voor een terras”, aldus van der Velde.

Er gaat wekelijks bekeken worden hoe het gaat en of er zaken anders kunnen, waarbij de veiligheid wordt gediend maar ook maximale ruimte voor de terrassen ontstaat.

“Een mooi gebaar van de gemeente is dat ondernemers op ons verzoek worden vrijgesteld van precariobelasting voor terrasuitbreidingen. Voor de reguliere precariobelasting hadden we al uitstel gekregen en zijn we nog in gesprek over afstel”, aldus Irene van der Velde.

Koninklijk onthaal

Zo mogen er na reservering maximaal 30 gasten bij een bedrijf naar binnen en moet iedereen 1,5 meter afstand houden, behalve als je met z’n tweeen bent of tot het zelfde huishouden behoort.

“Alleen als we ons met z’n allen goed aan het protocol houden en elkaar letterlijk en figuurlijk de ruimte gunnen, dan kunnen we zo snel mogelijk weer naar normaal. Doen we dat niet, dan snijden wij en de gasten onszelf in de vingers. We moeten het dus samen goed doen”, zegt de voorzitter.

“Bekijk het van de positieve kant en zie het ‘protocol’ maar als een Koninklijk onthaal. We gaan iedereen netjes vragen hoe het met ze is (lees: vragen naar de gezondheid) en ze naar een zitplaats begeleiden. Hoe Koninklijk is dat?”, zegt Van der Velde.

Een begin

Ondanks de heropening van de horeca, is de sector er nog lang niet. De schade voor de branche als gevolg van de verplichte sluiting, wordt maar liefst rond de 5 miljard euro geschat.

“En dat haal je niet even in, al helemaal niet binnen de 1,5 meter samenleving. Dat blijft voor veruit de meeste ondernemers economisch gezien een onhaalbare klus”. Op dat punt blijft de voorzitter bezorgd. KHN blijft dan ook voortdurend met het kabinet in gesprek over steunmaatregelen.

“Voor nu, eerst maar lekker genieten waar het kan want we hebben onze gasten gemist”. Uiteindelijk is dat wat we het liefste doen: gastvrijheid bieden. Ik zou zeggen: tot ziens in de mooie Groningse horeca”, besluit de strijdvaardige en optimistische Irene van der Velde.

 

(Bron: ingezonden bericht)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden