Vleermuismaatregelen rond zuidelijke ringweg lijken succesvol

Foto: Publiek Domein

De maatregelen om de leefgebieden van de vleermuizen te beschermen, die op verschillende plekken rond de zuidelijke ringweg verblijven lijken succesvol. Dat heeft Rijkswaterstaat bekend gemaakt.

Gedurende de werkzaamheden onderzoeken Aanpak Ring Zuid en Combinatie Herepoort het leefgedrag van de vleermuizen: ‘welke gebieden gebruiken de vleermuizen om te jagen of om heen en weer te vliegen vanaf hun slaapplaatsen?’

Uit het onderzoek blijkt dat in Groningen veel dwergvleermuizen voorkomen. Het is ook bijzonder dat er in Groningen watervleermuizen voorkomen. Die vind je meestal niet in de stad, omdat ze overdag in holle, oude bomen slapen.

Alternatieven

Dankzij het Sterrebos en de vijvers in de buurt, zijn hier goede omstandigheden voor de watervleermuis. Deze vleermuizen waren oorspronkelijk vooral te vinden rond de Julianavijver, vlak bij het Julianaplein. Door de werkzaamheden moest deze vijver gedempt worden.

Daarvoor zijn drie alternatieven in de omgeving geboden: een nieuwe kleine vijver bij de Brailleweg, de Dinkelvijver en de vijvers bij de Hora Siccamasingel.

Vleermuizen zijn niet makkelijk te sturen

Vleermuizen zijn niet zo gemakkelijk te sturen, je moet ze een paar opties geven en dan afwachten welke ze kiezen. De vleermuizen kozen in dit geval voor de Hora Siccamasingel. Daar zijn nieuwe struiken aangeplant. Combinatie Herepoort hield hier het kroos in toom en het waterschap baggerde uiteindelijk de vijvers. Ook werd speciale verlichting geplaatst. Deze maatregelen zijn succesvol gebleken. De vleermuizen maken steeds meer gebruik van de vijvers bij de Hora Siccamasingel.

Ook werden schermen geplaatst bij de groenstrook van zwembad De Papiermolen. Nadat bleek dat in het najaar van 2018 vleermuizen bij de Julianavijver zo laag over de ringweg vlogen, dat er gevaarlijke situaties ontstonden. De ruime tussen de schermen en de groenstrook wordt door de vleermuizen gebruikt.

Ook een groot succes zijn de maatregelen bij de sportvelden achter het Gomarus College. In 2017 waren hier nog maar enkele dwergvleermuizen. Door rond de sportvelden extra bomen en struiken te planten waren het in 2019 al bijna tien keer zo veel, blijkt uit de monitoring.

Oude Winschoterdiep

Ook bij het Oude Winschoterdiep, een belangrijke plek voor de watervleermuizen, zijn nu werkzaamheden gaande. Ze vliegen hier normaal gesproken een paar centimeter boven het water van noord naar zuid en terug. Het Oude Winschoterdiep is nu tijdelijk deels gedempt, waardoor er een barrière is ontstaan. Als oplossing is hier een soort schans gebouwd, zodat de vleermuizen geleidelijk twee meter omhoog worden geleid, over het tijdelijke fietspad en de hekken heen. Elke paar weken wordt getest of dit werkzaam is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen