Persconferentie: De volgende stap in corona-aanpak

Foto: De Redactie

De versoepeling van de coronamaatregelen die het kabinet had aangekondigd, kan doorgaan. De versoepeling geldt tot 15 juni. Het kabinet vindt het verantwoord om de stappen te zetten. Dat bleek tijdens een persconferentie van premier Mark Rutte (VVD) en minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid.

De ruimte die er nu is, hebben we verdiend door regels na te leven, aldus premier Rutte. Het is nu de regels versoepeld worden nog belangrijker om aan de regels te houden. ‘We mogen vertrouwen hebben, maar moeten waakzaam blijven’, aldus Rutte.

Elke versoepeling betekent meer drukte op straat en in het openbaar vervoer. Hij wees erop dat het virus kan opleven als we dat niet doen.

Groepen

Buiten mogen mensen bij elkaar komen als zij 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren.

In alle gebouwen die publiek toegankelijk zijn, mogen maximaal 30 mensen bij elkaar komen, exclusief personeel. Ook hier geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar. Dit geldt voor musea, theaters, restaurants, cafés et cetera. Regel blijft wel dat er vooraf gereserveerd moet worden en er gaat een telefonische gezondheidscheck aan vooraf. Heb je gezondheidsklachten? Dan blijf je thuis.

Thuis blijft het dringende advies om voor bezoekers 1,5 meter afstand aan te houden, zowel binnen als in de tuin en op het balkon.

Horeca

De horeca mag op 1 juni vanaf 12.00 uur ’s middags weer open en dan mogen maximaal dertig bezoekers naar binnen. Dat is iets meer dan eerder aangekondigd, zei premier Mark Rutte. Aanvankelijk zou het zichtbaar aanwezige personeel nog wel meetellen bij het maximumaantal van dertig bezoekers.

Voor een tafeltje binnen moeten bezoekers vooraf reserveren. Bij de ingang wordt hun gevraagd of ze geen gezondheidsklachten hebben of hebben gehad.

Aanwezigen moeten anderhalve meter afstand houden, met uitzondering van mensen die tot hetzelfde huishouden behoren.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Middelbaar onderwijs

Op dinsdag 2 juni gaat de middelbare school weer open, waarbij wel anderhalve meter afstand gehouden worden. Dat betekent dus dat niet alle leerlingen tegelijk naar school kunnen. De scholen krijgen zoveel mogelijk de ruimte om goedwerkende roosters te maken.

Het is daarnaast ook de bedoeling dat leerlingen fysiek les krijgen. Dus niet zomaar een mentoruurtje of alleen een toets afnemen,maar echt les. Maar ook voor op school geldt; mensen met gezondheidsklachten blijven thuis.

Voortgezet onderwijs gaat op 2 juni open. Scholen nemen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat betekent in de praktijk dat niet alle leerlingen tegelijk op school kunnen zijn.

Voortgezet speciaal onderwijs gaat ook op 2 juni open voor alle leerlingen. Ook hier nemen scholen maatregelen zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dit vergt maatwerk en zal in dit type onderwijs niet altijd mogelijk zijn.

Op 8 juni gaat het basisonderwijs weer voor 100 procent open, tenzij uit lopende onderzoeken blijkt dat dit niet verantwoord is.

De buitenschoolse opvang volgt het onderwijs en zal ook per 8 juni weer open gaan. Kinderen worden dan weer opgevangen op hun vaste dagen die zijn afgesproken in het contract.

Vanaf 8 juni is de noodopvang alleen nog beschikbaar (tot 1 juli) voor leerlingen van ouders die werken in de zorg (avond/nacht/weekend). Hierover worden afspraken gemaakt met kinderopvang en gemeenten.

Op 15 juni gaan het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs (hbo en universiteiten) weer beperkt starten met toetsing, tentamens, praktijklessen en begeleiding van kwetsbare studenten op de instelling.

Musea en monumenten mogen open als bezoekers vooraf kaartjes kopen en een checkgesprek voeren. Het maximale aantal bezoekers is gebouwafhankelijk. Er moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook zij festivals toegestaan als ze voorstellingen presenteren voor maximaal 30 bezoekers die 1,5 meter afstand houden.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juni weer een volledige dienstregeling rijden en geldt alleen voor iedereen waarvoor het echt noodzakelijk is. Niet-medische mondkapjes zijn hier verplicht. Het OV rijdt met een capaciteit van 40 procent. Reizigers die na 1 juni geen mondkapje dragen, kunnen een boete van € 95 krijgen.

Dit heeft ook gevolgen voor middelbare scholieren. Zij komen lopend of met de fiets. Voor leerlingen die verder weg wonen regelt de school het vervoer. Het is namelijk niet de bedoeling dat de scholieren het OV overbelasten.

Betrek kinderen en jongeren

Tot slot richtte premier Rutte zich nog op alle kinderen en jongeren in Nederland. “Het corona-virus zet het land, en jullie leven, op zijn kop. Als je jong bent zijn sportclubs erg belangrijk. Als dat weg valt is dat niet leuk,” zegt hij. “Toch zien we dat verreweg de meeste jongeren en kinderen zich hebben aangepast, en zich aan de regels houden. En daarvoor wil ik jullie een groot compliment geven. Want het is ook echt mede aan jullie te danken dat er minder mensen in het ziekenhuis liggen en dat er langzaam maar zeker weer meer kan. Maar er is nog iets dat ik tegen jullie wil zeggen. Niemand weet ons land er de komende tijd precies uit gaat zien. Hoe doe je dat? Afstand van elkaar houden, maar toch met elkaar werken. Leren, sporten, muziek maken.”

Het kabinet wil dan ook dat de kinderen en jongeren gaan meepraten over deze vragen. Lever opbouwende kritiek, lever ideeën aan. Uiteraard volgens de basisregels. Betrek de jongeren en kinderen bij de gesprekken. “Zij zijn de volwassenen van de toekomst,” aldus Rutte.

Testen

Minister De Jonge laat weten dat het virus alleen de kop in te drukken is als er meer duidelijkheid is. Het streven is om vanaf 1 juni iedereen met klachten te testen op het corona-virus. “Het is dan ook niet de bedoeling dat je met klachten eerst 24 uur wacht totdat je getest wordt, maar direct als je klachten hebt. Zonder tussenkomst van een arts,” zegt hij. Alleen op die manier voorkom je dat er te veel tijd zit tussen besmetting en constatering. Er kan zo ook een nieuwe besmetting worden voorkomen. Voor het maken van de testafspraak komt een landelijk telefoonnummer.

Krijg je een positieve uitslag? Dan gaat iedereen in jouw huis in isolatie. Daarnaast wordt er ook een contactonderzoek gedaan.

Verpleeghuizen

Op één locatie per GGD-regio wordt bezoek aan verpleeghuizen beperkt en onder strenge voorwaarden toegelaten. Vanaf 25 mei zal dit worden uitgebreid naar meer locaties. Het perspectief is dat vanaf 15 juni de bezoekregeling landelijk wordt aangepast.

Stap voor stap

De Nederlandse corona‐aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te houden, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. De cijfers laten een positieve ontwikkeling zien en daardoor kan er stap voor stap meer ruimte komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen