Digitale raadsvergadering raad Groningen met stadsdichter

Foto: De Redactie

De eerste digitale raadsvergadering in de historie van de Groningse gemeenteraad vindt vandaag, woensdag 22 april plaats. Stadsdichter René Luth draagt live vanuit huis opnieuw een gedicht voor aan het begin van de vergadering.

Digitale vergadering

Deze digitale vergadering is mogelijk met de spoedwet voor digitale besluitvorming. Hierdoor mogen raadsleden in deze coronatijd ook thuis besluiten nemen en hoeven ze niet bij elkaar te komen. Ze stemmen onder meer over het weerstandsvermogen van de gemeenten en de gebiedsontwikkeling van de nieuwe stadswijk De Held III.

Benoeming en installatie Isabelle Diks als wethouder

Isabelle Diks zal in de vergadering worden benoemd en geïnstalleerd als wethouder voor GroenLinks. Zij is de opvolger van Mattias Gijsbertsen die zes jaar wethouder was en een nieuwe baan heeft. De raadsleden zullen moeten stemmen over haar benoeming, maar dat kan niet digitaal. De Gemeentewet schrijft voor dat de stemming over personen geheim moet blijven gebeuren. En dat kan met stembriefjes.

Nadat de raadsvergadering om 16.30 uur is geopend door plaatsvervangend raadsvoorzitter Berndt Benjamins, onderzoekt een kleine commissie van aanwezige raadsleden eerst de zogeheten geloofsbrieven van beoogd wethouder Diks. Daarmee wordt bepaald of zij benoembaar is en geen tegengestelde functies bekleedt. Daarna wordt de vergadering gesloten en begint het inzamelen van de stembriefjes waarop de raadsleden aangeven of zij akkoord gaan met de benoeming.

Stembriefjes

De digitaal vergaderende raadsleden komen zoveel mogelijk zelf hun stembriefjes brengen – en gaan dan weer naar huis. Of ambtenaren van de griffie halen de stembriefjes op. De verwachting is dat alle stembriefjes rond 18.30 uur binnen zijn aan de Radesingel.

Na opening van de – formeel nieuwe – vergadering door burgemeester Koen Schuiling maakt een raadscommissie van stemopneming de uitslag van de stemming bekend. Daarna volgt de installatie van Diks als wethouder en de rest van de agenda waaronder het wekelijkse vragenuurtje waarin raadsleden B&W coronagerelateerde vragen stellen.

Inwoners kunnen de digitale vergadering live volgen via gemeenteraad.groningen.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden